Особливості роботи генераторів ВЕС та міні-ГЕС - Шевченко, Валентина Володимирівна; Єгоров, Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Методичне видання присвячено виконанню розрахункового завдання з дисципліни «Електричні генератори ВЕС та міні-ГЕС» для студентів спеціальності 141 – «Електроенергетика, електротехніка і електромеханіка» за спеціалізацією «Електричні машини». Метою роботи є закріплення теоретичних знань з сучасної відновлюваємої енергетики і відпрацювання практичних навичок виконання порівняльного аналізу генераторів різного типу за умови їх використання для вітрових електростанцій (ВЕС) та міні-гідроелектростанцій (міні-ГЕС). Об’єктами дослідження є генератори різних типів. В результаті виконання цих завдань студент повинен знати сучасний рівень розвитку електроенергетики і напрямки вдосконалення установок, які використовують для малої електроенергетики; досягнення світової науки і практики в створенні генеруючих систем для малої електроенергетики; різні типи електричних машин, вміти порівнювати їхні характеристики при роботі в генераторному режимі; основні конструктивні рішення і особливості генераторів з урахуванням номінальної потужності; існуючи технології виготовлення постійних магнітів і їхні характеристики; недоліки і перспективи розвитку електричних машин з використанням сучасних постійних магнітів; особливості експлуатації та виконання пуско - налагоджувальних робіт для електричних генераторів різних типів і різної потужності. В кожному розділі методичного видання сформульовані контрольні питання та варіанти вихідних даних до задач, а також методичні вказівки щодо їх розв’язання. Конкретний обсяг робіт уточнює викладач, який веде курс лекцій з дисципліни. Розрахункові завдання є підсумковим документом роботи студента. До екзамену звіт повинен бути повністю оформлений і захищений. У кінці звіту наводиться список джерел інформації, які студент використовував в процесі роботи. Звіт про розрахункову роботу починається з титульного листа, зразок оформлення якого наведено в додатку. При оформленні звіту треба наводити постановку завдання, вказувати вхідні числові дані, порядок проведення розрахунків в літерному, а потім в числовому вигляді, додавати необхідні схеми і графіки. В даному виданні застосована сучасна оновлена система позначень електричних, магнітних, енергетичних, механічних величин, яка відповідає державним стандартам.
Keywords: методичні вказівки; розрахункове завдання; генератори ВЕС; генератори міні-ГЕС; електричні генератори; електроенергетика