Розширення можливостей використання систем акумулювання та генерації енергії з відновлюваними джерелами для енергозабезпечення інфраструктурних об'єктів залізниці - Шведчикова, І. О.; Магалашвілі, Н. Д. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті проаналізовано варіанти впровадження систем відновлюваних джерел та накопичення енергії на залізничній інфраструктурі та рухомому складі. Зазначено, що енергетичний сектор залізничної інфраструктури України, як і деяких європейських країн, не диверсифікований за джерелами енергії, а використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) обмежене. Розглянуто можливість використання гібридних систем з фотоелектричними батареями та вітрогенератором для забезпечення потреб в електроенергії інфраструктурного об’єкту залізниці. Запропонована концепція регульованого залізничного переїзду, що працює на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ), у поєднанні з електричними транспортними засобами (електричний велосипед та електродрезина), що дозволить забезпечити балансування гібридної системи електроживлення, зберігання надлишкової енергії ВДЕ та виробництво додаткової енергії по мірі необхідності. У відповідності до запропонованої концепції визначено можливі сценарії функціонування навантаження залізничного переїзду. Проведено оцінку споживання електроенергії та визначено типовий графік навантаження залізничного переїзду.

The article analyzes the options for implementing renewable energy systems and energy storage on railway infrastructure and rolling stock. It is noted that the energy sector of the railway infrastructure of Ukraine, as well as some European countries, is not diversified by energy sources, and the use of renewable energy sources (RES) is limited. The possibility of using hybrid systems with photovoltaic batteries and a wind generator to meet the electricity needs of the railway infrastructure facility is considered. The concept of a regulated railway crossing operating on renewable energy sources (RES) in combination with electric vehicles (electric bicycle and electric tire) is proposed, which will ensure the balancing of the hybrid power supply system, storage of excess RES energy and generation of additional energy as needed. In accordance with the proposed concept, possible scenarios for the functioning of the railway crossing load were identified. The electricity consumption is estimated and a typical load schedule for a railway crossing is determined.
Expanding the possibilities of using energy storage and generation systems with renewable sources for energy supply of railway infrastructure facilities
Keywords: нерегульований залізничний переїзд; відновлювальні джерела енергії; фотоелектрична батарея; вітрогенератор; акумуляторний накопичувач; електричний транспортний засіб; unregulated railway crossing; renewable energy sources; photovoltaic battery; wind generator; battery storage; electric vehicle