Конспект лекцій з курсу "Контроль та керування біотехнологічними процесами" - Бєлінська, Анна Павлівна; Близнюк, Ольга Миколаївна; Масалітіна, Наталія Юріївна (My University, 2022)
Дисципліна "Контроль та керування біотехнологічними процесами" розкриває прикладні питання теорії автоматичного регулювання біотехнологічних процесів, а також принципи синтезу засобів автоматики, якими на даний час оснащені всі виробничі технологічні об'єкти біотехнологічних виробництв. Автоматизація виробничих процесів в біотехнології – це комплекс заходів з розроблення нових, прогресивних технологічних процесів і створення на їх основі нових високопродуктивних машин і систем машин. Головний напрямок автоматизації – створення високопродуктивних технологічних процесів. На сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що напрямок переобладнання біотехнологічних виробництва на основі гнучких автоматизацій усіх процесів набув визнання. Гнучкі виробничі модулі й роботизовані технологічні комплекси спільно з іншими автоматизованими засобами забезпечення функціонування є основними виконавчими структурними одиницями сучасного гнучкого автоматизованого виробництва. Конспект лекцій призначений для роботи над теоретичним матеріалом з курсу "Контроль та керування біотехнологічними процесами" для студентів спеціальності 162 "Біотехнології та біоінженерія". Мета курсу – формування у студентів системи знань з основ контролю та регулювання технологічних параметрів і керування процесами біотехнологічних виробництв з використанням приладів і засобів автоматизації. Дисципліна "Контроль та керування біотехнологічними процесами" є основною, в якій комплексно розглядаються основи розробки та аналізу систем регулювання біотехнологічних процесів, а також області їх застосування. Для вивчення дисципліни потрібна підготовка з таких дисциплін: "Процеси та апарати біотехнологічних виробництв", "Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв", "Основи проектування біотехнологічних виробництв", "Промислова біотехнологія". Знання з дисципліни використовується на переддипломній практиці та у дипломному проектуванні.
Keywords: конспект лекцій; автоматичні системи регулювання; промислові регулятори; хімічні технології; засоби автоматизації; автоматизовані системи керування