Методичні вказівки до виконання практичних занять з дисципліни "Харчові продукти та непродовольчі товари" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Харчові продукти – це об’єкти тваринного та рослинного походження, які використовують в їжі у натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії, харчових речовин. Непродовольчі товари – це продукти виробничого процесу, призначені для продажу його громадянам або суб’єктам господарської діяльності, але не з метою вживання його в їжу людиною і (або) представниками тваринного світу. Дисципліна «Харчові продукти та непродовольчі товари» вивчає споживні властивості, якість та асортимент харчових продуктів рослинного та тваринного походження, а також непродовольчих товарів, фактори їх формування, контролю і зберігання у сферах виробництва, обігу та споживання. Тому ця дисципліна тісно пов’язана з харчовою промисловістю, сільським господарством та торгівлею, а також із багатьма галузями науки – фізіологією харчування, технологією виготовлення їжі, мікробіологією, холодильною технологією, економікою, комерційною діяльністю. У цих методичних вказівках розглянуто основні числові методи, які застосовуються в курсі «Харчові продукти та непродовольчі товари». Кожен розділ присвячений окремій темі курсу. Всі розділи побудовані однаково: спочатку викладаються необхідні теоретичні відомості, потім докладно розглядається хід розв’язання задач, наприкінці кожного розділу наведено варіанти індивідуальних домашніх завдань. Варіанти завдань студент вибирає за останньою цифрою номера прізвища у журналі групи. Ці методичні вказівки не замінюють підручників з харчових продуктів та непродовольчих товарів. Теоретичні основи викладаються у стислому вигляді. Даються тільки ті відомості, які необхідні безпосередньо для розв’язання задач. Для більш детального вивчення матеріалу рекомендуються такі навчальні видання.
Keywords: методичні вказівки; харчові продукти; підприємницька діяльність; торгівля; побутові електротовари; культурно-побутові товари; пластичні маси; вивчення асортименту