Усовершенствованный алгоритм анализа динамики нелинейных систем - Филипковский, Сергей Владимирович (НТУ "ХПИ", 2008)
Для оптимізації параметрів систем, які роблять коливальні рухи, актуальні малий час і висока точність рахування задачі аналізу. Цього потребує багатократне повторення розрахунків при визначенні экстремуму функції цілі. В статті запропонований алгоритм аналізу перехідних коливальних процесів, викликаних короткочасними або раптовими навантаженнями систем з гіроскопічними силами й нелінійним демпфіруванням. Для рішення диференціальних рівнянь руху спільно використані методи Рунге-Кутта й Адамса. Визначено умови й розроблена процедура зміни методу інтегрування.

For optimization of parameters of the systems making oscillating motions low time and high accuracy of the analysis task account is an actual problem. It is required by multiply iterates during a determination of the objective function extremum. In the paper the analysis algorithm for the transient processes caused by short-term or sudden loadings of systems with gyroscopic forces and a nonlinear damping is offered. For the solution of movement differential equations Runge-Kutta and Adams methods are jointly used. Conditions of a change of the integration method are determined and the procedure is developed.
Keywords: динамические процессы; численные методы; погрешность; метод Рунге-Кутта; демпферы сухого трения; метод Адамса