Дослідження сил опору з боку порошкового середовища на рух деталей при магнітно-абразивному оброблені в кільцевій ванні - Майборода, Віктор Станіславович; Джулій, Дмитро Юрійович; Заставський, Костянтин Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Досліджено вплив технологічних параметрів процесу магнітно-абразивного оброблення (МАО) на сили опору руху деталей різних розмірів і форми, виготовлених з феро- і парамагнітних матеріалів які діють з боку фероабразивного порошкового середовища, сформованого з різних порошків в магнітно-абразивний інструмент (МАІ). Визначено особливості взаємодії структурних елементів МАІ з оброблюваними поверхнями. Встановлено вплив напруженості магнітного поля на сили опору руху деталей різних розмірів і форми в МАІ. Показано, що процес взаємодії МАІ з оброблюваними поверхнями зразків з характерними розмірами до 12 мм у кільцевій ванні шириною 35 мм відбувається в режимі "вільного обтікання", в той час, як МАО зразків з характерними розмірами більше 12 мм відбувається в режимі "обтікання" і "заклинювання" представницьких об'ємів МАІ між полюсним наконечником і оброблюваною поверхнею – в зоні сформованої малорухомої мертвої зони. Зі зростанням розмірів частинок МАІ від 200/100 мкм до 400/315 мкм відносна величина, на яку має місце збільшення сил опору, складає 1,25–1,65, що пояснюється більшою величиною намагніченості крупніших порошків і їх утворень в складі МАІ і відповідно більшою його жорсткістю.

The influence of the technological parameters of the magneto-abrasive finishing (MAF) process on the drag forces to the parts movement of different sizes and shapes, made of ferro- and paramagnetic materials, which act from the side of the ferro-abrasive powder medium formed from various powders in the magneto-abrasive tool (MAT) was investigated. The features of the interaction of the structural elements of the MAT with the surfaces being finished are determined. The influence of the magnetic field strength on the drag forces of the movement of the parts of different sizes and shapes in the MAT was established. It was shown that the process of interaction of MAT with the surfaces of samples being finished with characteristic dimensions up to 12 mm in the annular bath with a width of 35 mm occurs in the "free flow around" mode, while the MAF of samples with characteristic dimensions larger than 12 mm occurs in the "flow around" and "jamming" mode of representative volumes of the MAT between the pole tips and the surface being finished – in the zone of the formed little moving dead zone. With the increase in the size of the MAT particles from 200/100 μm to 400/315 μm, the relative value by which the drag forces increase is 1.25–1.65, which is explained by the greater magnetization of larger powders and their formations in the composition of the MAT and, accordingly its greater rigidity.
Investigation of the drag forces from the side of the powder environment on the parts movement during the magneto-abrasive finishing in the annular bath
Keywords: магнітно–абразивне оброблення; магнітно-абразивні інструменти; великий магнітний зазор; сила опору; деталі з парата феромагнітних матеріалів; напруженість магнітного поля; magneto-abrasive finishing; magneto-abrasive tool; large magnetic gap; drag force; parts made of para- and ferromagnetic materials; greater rigidity