Зубчаста прямозуба циліндрична передача - Ковальов, Віктор Дмитрович; Клочко, Олександр Олександрович; Кравченко, Дмитро Олександрович; Кане, Марк Моісєєвіч; Кірєєв, Євген Миколайович (ДП "Український інститут промислової власності", 2014)
Зубчаста прямозуба циліндрична передача вміщує ведуче та ведене колеса з мастильною рідиною між ними, причому в зоні контакту евольвентних поверхонь прямозубих циліндричних коліс поверхня ведучого прямозубого циліндричного зубчастого колеса має що найменше два спеціальні гідродинамічні кармани на відстані 0,3 модуля від точки входу в зачеплення до точки виходу із зачеплення і на відстані 0,3 модуля від точок переходу тертя-кочення в тертя ковзання та мастильну рідину в пружно-нестискуваному стані.
Keywords: патенти; корисна модель; колесо; гідродинамічний карман; точка виходу; пружно-нестискуваний стан; тертя; кочення