Вплив геометричної форми пуансону на відбортування круглих отворів у зпрофільованій заготовці - Калюжний, В. Л.; Куліков, І. П. (НТУ "ХПИ", 2012)
Методом скінченних елементів вивчений вплив форми пуансонів на відбортування круглого отвору в зпрофільованій заготовці із маловуглецевої сталі. Для відбортування плоским, конічним, сферичним та параболічним пуансонами визначені енергосилові режими, напруження при максимальному зусиллі відбортування, форма і розміри деталей, які отримані відбортуванням. Встановлені розподіли інтенсивності деформацій та ресурс пластичності в металі після деформації. Для відбортування отворів у зпрофільованій заготовці рекомендовано використовувати сферичний пуансон

Effect of the puncheon form on flanging round holes in low-carbon profiled preform is studied by FEM analysis. For flanging by flat, conic, spherical and parabolic punches define power regimes, stresses at the maximum flanging effort, the form and the sizes of the flanged details. Distributions of intensity of deformations and a plasticity resource in the deformed metal are established. For holes flanging in profiled preform it is recommended to use a spherical punch
Keywords: енергосилові режими; деформування; кінцева форма виробів; кінцеві розміри виробів; round holes flanging; puncheon form; power regimes; deformation; final size of details; final form of details