Підвищення надійності автоматичних систем при використанні контролерів - Шутинський, Олексій Григорович; Снурніков, Д. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Для оцінки поведінки автоматичної системи в експлуатаційних умовах використовується поняття надійності системи. При експлуатації автоматична система може піддаватися впливу: механічних навантажень (вібрацій, ударів, постійного прискорення); електричних навантажень (напруги, електричного струму, потужності); навколишніх умов (температура, вологість, тиск).Вплив зазначених факторів проявляється у вигляді відхилень параметрів системи від номінальних (розрахункових) значень. Ці відхилення можуть бути настільки значними, що система стає непридатною до ви користання, так як виникнення великих відхилень параметрів від розрахункових значень при експлуатації системи призводить до аварії. Коли система перестає задовольняти пропонованим до неї вимогам, систему вважають відмовленою. Отже, надійність є однією з характеристик якості системи, тому вона, як і інші характеристики системи (точність, швидкодію), повинна оцінюватися кількісно на основі аналізу технічних параметрів системи в експлуатаційних умовах. Так як на окремі технічні параметри системи впливають різні фактори (схемні, конструктивні, виробничі та експлуатаційні) і врахувати їх аналітично при детермінованому підході до аналізу системи неможливо, то кількісна оцінка надійності системи можлива тільки на основі теорії ймовірностей або її спеціальних розділів (теорії випадкових процесів і математичної статистики). Таким чином, надійність являє собою важливу проблему сучасної техніки на стадії експлуатації апаратури, і на стадії її проектування. Особливість будь-якої автоматичної системи полягає в тому, що при відмові обмеженої кількості її елементів наступає відмова всієї системи. Це може привести до тяжких наслідків, бо сучасні системи вирішують важливі задачі, їх апаратура відрізняється великою вартістю. Розрахувати надійність контуру регулювання – це означає визначити кількісні характеристики надійності контуру на основі відомих характеристик його складових елементів. Була проведена перевірка впливу контролера на надійність контуру регулювання. При розрахунку контурів регулювання, які складаються з кількох елементів, ймовірність безвідмовної роботи контуру (Рс) визначається як добуток ймовірностей безвідмовної роботи окремих елементів.

In order to evaluate the behavior of the automatic system, the understanding of the reliability of the system is established in the operational minds. In the case of operation, the system of automatic transmission can be applied to: mechanical ventilation (vibraciy, strike, post-mortem proradiance); electric navantezhen (naprugi, electric struma, push); navkolishnih umov (temperature, vologist, vise). The inclusion of significant factors is manifested in the visual parameters of the system of nominal (developmental) values. Ci vidhilennya can be the buti nastiliki znasilnym, scho sistema staje neadtistannyj do vikoristannya, so as the vinikennnya of the great vidhilenni of the parameters of the system of development can be brought to an accident. If the system ceases to be satisfied with the provisions of the system, the system is to be brought into view. On the basis of the analysis of the technical parameters of the system in the experimental minds, it is necessary to assess the quality of the system on the basis of the analysis of the technical parameters of the system in the experimental minds. Thus, since it is impossible to integrate the technical parameters of the system (schematic, constructive, production and experiment) and the analysis of the system on the basis of the theory of methods and special distributions (theories of human processes and mathematical statistics). In this way, reliability is an important problem of modern technology at the stage of infrastructure operation, and at the stage of design. The peculiarity of the automatic system is that in the case of the vidmovi obdemarcated kilkosti and the elements of the vidmov of all systems. It is possible to lead to grave problems, because the system is responsible for the implementation of important tasks, and the infrastructure is to be seen by the great war The development of the regulatory contour is the meaning of the value of the characteristics of the contour on the basis of the characteristics of the warehouse elements. The controller was redirected to the control circuit. In the process of developing the contours of regulation, which are stored with the quality of the elements, the work-free circuit (Рс) is vised as an additional work-free structure.
Increasing the reliability of automatic systems when using controllers
Keywords: автоматична система; контролер; контур регулювання; надійність; automatic system; controller; control loop; reliability