Дослідження змін морфологічного складу паперової фракції твердих побутових відходів - Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Титаренко, А. І.; Пітак, Р. О. (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У роботі систематизовані та проаналізовані дані п’ятирічного дослідження складу паперової фракції твердих побутових відходів, які утворюються у місцях проживання родин. Аналіз проводився починаючи з 2019 року, який був обраний як ета лонний рік, коли життя людей не було пов’язано з дією форс мажорних факторів. Дослідження проводились у родинах різного складу – з дітьми шкільного віку, без дітей, з членами родин, які мають хронічні захворювання тощо для того, щоб виділити чинники, які впливають на кількісний та якісний склад паперових відходів, яку утворюються безпосередньо у родинах. Участь у дослідженнях взяли 100 родин з різних регіонів України, які надавали данні щодо змін у їх складі, способу життя, переміщення. Проведені дослідження дозволили виділити п’ять категорій паперових та змішаних паперово-картонні відходів, які утворюються у родинах у значній кількості. Вперше доведенокритично малий вміст газет у складі паперових відходів, що утворюються безпосередньо у місцях постійного проживання родин. Аналіз отриманих даних дозволив виділити наявність дітей у родинах як ключовий чинник складу родин, що впливає на кількість паперових відходів у вигляді зошитів, чернеток офісного паперу, кольорового паперу. Діти також опосередковано впливають на частоту використання картонного пакування поштових операторів, особливо ця тенденція проявилась у період пандемії коронавірусу та у перший рік повномасштабного вторгнення. Серед зовнішніх чинників, які впливали на кількість утворених паперових відходів певних категорії, таких як пакування харчових продуктів, картонне пакування поштових операторів та паперові відходи, які утворюються під час навчання, головними у період з 2019 по 2023 рік були пандемія коронавірусу та повномасштабне вторгнення. Пандемія призвела до переходу на дистанційне навчання та неможливості купувати предмети одягу та непродовольчі товари у звичайних магазинах. Повномасштабне вторгнення головним чином вплинуло на збільшення кількості картонного пакування поштових операторів як однієї з категорій паперової фракції твердих побутових відходів, що утворюються в родинах. Отримані у дослідженні дані можуть бути використані при регіональному плануванні сталого поводження з твердими побутовими відходами, а саме для розробки системи окремого збору відходів, в тому числі паперових.

Data from a five-year study of the solid household waste paper fraction composition that generated in families’ residence are systematized and analyzed in this work. The analysis was conducted starting from 2019, which was chosen as a reference year when people’s lives were not under force majeure factors. The studies were conducted in different families – with school-age children, without children, with family members who have chronic diseases, etc. in order to identify factors that affect the quantitative and qualitative composition of paper waste generated directly in families. 100 families from different regions of Ukraine participated in the studies, who provided data on changes in their composition, lifestyle and movement. The conducted studies allowed us to identify five categories of paper and mixed paper-cardboard waste generated in families in significant quantities. For the first time, the critically low newspapers content in paper waste generated directly in families’ places of permanent residence was proven. Data analysis allowed us to highlight the presence of children in families as a key factor in family composition, which affects the paper waste amount such notebooks, drafts office paper, colored paper. Children also indirectly affect the frequency of postal operators’ cardboard packaging using, this trend was especially evident during the coronavirus pandemic and in the first year of a full-scale invasion. Among the external factors that influenced the generated certain categories paper waste amount, such as food packaging, postal operators cardboard packaging and paper waste generated during studying, the main ones in the period from 2019 to 2023 were the coronavirus pandemic and a full-scale invasion. The pandemic led to the transition to distance learning and the inability to buy clothing and non-food goods in regular stores. The full-scale invasion mainly affected the increase in the amount of postal operators’ cardboard packaging as one of municipal solid waste categories generated in families. The data obtained in the study can be used in regional planning for sustainable municipal solid waste management, namely a system for separate waste collection development, including paper.
Morphological composition of paper fraction from household solid waste changes studying
Keywords: макулатура; паперова фракція; морфологічний склад; стале поводження з відходами; тверді побутові відходи; waste paper; paper fraction; morphological composition; sustainable waste management; solid household waste