Спосіб безвідходної нейтралізації олій та жирів з одержанням жирних кислот - Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016)
Спосіб безвідходної нейтралізації олій та жирів з одержанням жирних кислот включає нейтралізацію олій та жирів водно-етанольними розчинами лужних реагентів, що відбувається за температури 30-75 °C. Водно-етанольний розчин використовується в концентрації 30-60 %, як лужний агент використовують карбонати та гідрокарбонати лужних металів з концентрацією 5-42 г/дм³, в подальшому для одержання жирних кислот одержаний після нейтралізації соапсток розкладають діоксидом вуглецю з тиском 2-50 атм протягом 3-10 хвилин за температурою процесу 20-25 °C.
Keywords: патенти; корисна модель; олійно-жирова галузь; харчова промисловість; карбонати лужних металів