О возможности использования металлоорганических соединений хрома для защиты деталей и технологической оснастки, используемой для работы в агрессивных средах - Крохмаль, С. А.; Широков, Б. М. (НТУ "ХПИ", 2007)
Досліджено можливість нанесення захисних покриттів на основі карбіду хрому на поверхні різних матеріалів. Установлено, що в розглянутому діапазоні параметрів процесу осадження, покриття мають горизонтально-шарувату структуру й, за рахунок гарного заповнення мікронерівностей покриваємої поверхні, дозволяють знижувати шорсткість вихідної поверхні й усувати дефекти у вигляді мікротріщин. Дані покриття мають високу корозійну стійкість до впливу різних агресивних середовищ. Осадження покриттів проводили з газової фази з використанням у якості робочої речовини хромоорганічної рідини "БАРХОС", що представляє собою суміш гомологів біс-аренових з'єднань.

The opportunity of drawing of sheetings on base carbide chromium on a surface of various (some) materials is investigated. It is established, that in the considered range of parameters of process of sedimentation, a coating have horizontal - layered structure and due to good filling microroughnesses of a covered surface allow to reduce a roughness of an initial surface and to eliminate defects as microcracks. The given coatings possess high corrosion stability {resistance} influence of various excited environments. Sedimentation of coatings made from a gas phase with use as working substance chromium-organic liquid "Barhos" representing a mix homologs bis-arenium chromiumorganic compounds.
Keywords: коррозионная стойкость хрома; износ; защитное покрытие; горизонтально-слоистая структура; карбидохромовые покрытия; минеральные кислоты