Examining the ethical considerations of using artificial intelligence in business management - Ivchyk, Vasyl; Shmatko, Nataliia (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
This article is about ethical considerations surrounding the integration of artificial intelligence (AI) in business management. As AI technologies become increasingly ubiquitous in decision-making processes and operational functions, businesses face a myriad of ethical challenges. From concerns about algorithmic bias and transparency to implications for the workforce and data privacy, the ethical implications of AI in business management are profound and multifaceted. This comprehensive analysis explores real-world examples, ethical frameworks, and best practices to help businesses navigate these challenges responsibly. By addressing these ethical dilemmas head-on, businesses can leverage the benefits of AI while upholding ethical principles and societal values.

Стаття присвячена етичним міркуванням, пов’язаним з інтеграцією штучного інтелекту (ШІ) в управлінні бізнесом. Зі зростанням використання технологій ШІ у процесах прийняття рішень і оперативних функціях, компанії стикаються з безліччю етичних викликів. Від питань про алгоритмічну упередженість і прозорість до наслідків для робочої сили та конфіденційності даних, етичні аспекти використання ШІ в бізнес-управлінні є глибокими та багатогранними.Однією з ключових проблем є алгоритмічна упередженість. Алгоритми ШІ навчаються на даних, які можуть містити приховані або явні упередження, що призводить до дискримінаційних результатів. Наприклад, у процесах найму персоналу, якщо алгоритм навчався на історичних даних, де є гендерна або расова упередженість, він може продовжувати ці тенденції. Компанії повинні активно працювати над виявленням і усуненням таких упереджень, використовуючи різноманітні та збалансовані набори даних і впроваджуючи методи для моніторингу та коригування алгоритмів. Прозорість є ще одним важливим етичним аспектом. Алгоритми ШІ часто описуються як "чорні ящики", де процес прийняття рішень є непрозорим і складним для розуміння. Це може призвести до недовіри з боку користувачів і клієнтів. Для забезпечення прозорості компанії повинні впроваджувати інтерпретовані моделі ШІ, які дозволяють пояснити, як було прийнято конкретне рішення. Відповідальність також є критично важливою: необхідно чітко визначити, хто несе відповідальність за рішення, прийняті ШІ. Інтеграція ШІ також має значний вплив на робочу силу. З одного боку, автоматизація може призвести до втрати робочих місць, особливо тих, що передбачають рутинні завдання. З іншого боку, ШІ може створювати нові можливості для працівників, дозволяючи їм зосередитися на більш творчих і стратегічних завданнях. Для управління цими змінами компанії повинні інвестувати в навчання та перепідготовку своїх працівників, допомагаючи їм адаптуватися до нових ролей у цифровому світі. Інтеграція ШІ у бізнес-управлінні відкриває широкі можливості для підвищення ефективності та прийняття рішень на основі даних. Однак це також створює значні етичні виклики, які компанії повинні враховувати, щоб використовувати технології відповідально. Впровадження прозорих, справедливих і відповідальних підходів до розробки та використання ШІ допоможе бізнесу не лише досягти своїх стратегічних цілей, але й зберегти довіру та підтримку суспільства.
Вивчення етичних міркувань використання штучного інтелекту в управлінні бізнесом
Keywords: artificial intelligence; digital technology; business management; automation; ethics; штучний інтелект; цифрові технології; бізнес менеджмент; автоматизація; етика