Роль рідкісних і рідкісноземельних металів у 5-6 технологічних устроях: перспективи України - Шпильовий, Леонід Вікторович; Білецький, Володимир Стефанович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Показана роль рідкісних і рідкісноземельних металів у сукупності сучасних і майбутніх зв'язаних виробництв, що мають єдиний технічний рівень і розвиваються синхронно. Сьогодні стрижневими технологічними устроями, які визначають хід науково-технічного прогресу, є 5-й (епоха комп'ютерів і телекомунікацій) та 6-й (нанотехнології) технологічні устрої. Автори акцентують увагу на виключній важливості рідкісних і рідкісноземельних металів у сучасному і подальшому розвитку економіки країн світу. Зокрема, в цьому контексті розглянуті перспективи України.

The role of rare and rare-earth metals in the set of modern and future related industries, which have a single technical level and develop synchronously, is shown. Today, the 5th (the age of computers and telecommunications) and 6th (nanotechnology) technological devices are the core technological devices that determine the course of scientific and technological progress. The authors emphasize the exceptional importance of rare and rare-earth metals in the modern and further development of the economy of the countries of the world. In particular, Ukraine's prospects are considered in this context.
The role of rare and rare-earth metals in 5-6 technological devices: perspectives of Ukraine
Keywords: рідкісні і рідкісноземельні метали; видобування; переробка; використання; науково-технічний прогрес; світовий ринок рідкісних металів; Україна; rare and rare-earth metals; extraction; scientific and technical progress; world market of rare metals; Ukraine