Модель цілепокладання у проєктах розвитку підприємств морської галузі - Шерстюк, Ольга Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Запропоновано комплексну модель цілепокладання 5С, яка виступає інструментом стратегічного управління проєктами розвитку підприємств морської галузі. Модель включає п’ять ключових етапів: Контекст (Context), Концепція (Concept), Співпраця (Collaboration), Побудова (Construction) та Безперервність (Continuity), що забезпечує системний підхід до управління проєктами. Розроблена модель базується на використанні сучасних математичних методів та алгоритмів, включаючи функцію ризиків, що дозволить кількісно оцінювати можливі загрози, інтегральну функцію ринкових умов для оцінки змін у конкурентному середовищі та методи оптимізації ресурсів, які мінімізують витрати та забезпечують їх ефективний розподіл. Особлива увага приділена коаліційній функції, що визначає ефективність взаємодії між учасниками проєкту, та методу Шеплі, який дозволить справедливо розподіляти вигоди між партнерами. Впровадження методу критичного шляху забезпечує оптимізацію розкладу виконання завдань, тоді як динамічна модель розвитку дозволяє оцінити довгострокову стійкість проєкту в умовах змінного ринкового середовища. Запропоновано механізм динамічної оптимізації, що сприяє постійному вдосконаленню процесів управління та прийняття обґрунтованих стратегічних рішень. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованої моделі для проєктів розвитку підприємств морської галузі, особливо в умовах високої динамічності та невизначеності. Практичне застосування моделі дозволить підвищити конкурентоспроможність підприємств, мінімізувати ризики, забезпечити збалансований розвиток та інтегрувати принципи екологічного, соціального та корпоративного управління в управлінські процеси. У перспективі модель 5С може бути адаптована до інших галузей економіки, що потребують системного підходу до стратегічного управління проєктами. A comprehensive 5C goal-setting model is proposed as a tool for strategic project management in developing maritime industry enterprises. The model includes five key stages: Context, Concept, Collaboration, Construction, and Continuity, ensuring a systematic approach to project management. The proposed model is based on the application of modern mathematical methods and algorithms, including the risk function, which enables a quantitative assessment of potential threats, the integral function of market conditions for evaluating changes in the competitive environment, and resource optimisation methods, which minimise costs and ensure their efficient allocation. Special attention is given to the coalition function, which determines the effectiveness of interaction between project participants, and the Shapley value method, which ensures a fair distribution of benefits among partners. The critical path method is implemented to optimise the task execution schedule. At the same time, the dynamic development model allows for an assessment of the project's long-term stability in a changing market environment. A dynamic optimisation mechanism is proposed to facilitate the continuous improvement of management processes and the adoption of well-founded strategic decisions. The obtained results confirm the effectiveness of the proposed model for development projects in the maritime industry, especially under conditions of high dynamism and uncertainty. The practical application of the model enhances enterprise competitiveness, minimises risks, ensures balanced development, and integrates the principles of environmental, social, and corporate governance into management processes. In the future, the 5C model can be adapted to other sectors of the economy that require a systematic approach to strategic project management.
Goal-setting model for development projects in the maritime industry
Keywords: цілепокладання; стратегічне управління; оптимізація ресурсів; управління ризиками; коаліційна функція; метод критичного шляху; динамічна модель розвитку; динамічна оптимізація; goal setting; strategic management; resource optimisation; risk management; coalition function; critical path method; dynamic development model; dynamic optimisation