Е-туризм як напрям соціально-економічного розвитку держави (Частина 1) - Помаза-Пономаренко, Аліна Леонідівна; Грень, Лариса Миколаївна; Батир, Ю. Г.; Лопатченко, І. М. (Хмельницький університет управління та права ім. Леоніда Юзькова, 2021)
Соціально-економічний розвиток в Україні та світі може від-буватися в різних напрямках, серед яких туристичний займає одне з визначальних місць, на рівні з машинобудівельною та наф-товидобувною сферами. Напрямки такого розвитку постійно уточнюються через поширення використання інноваційних технологій у суспільному житті. Установлено, що таке використання відбувається в межах процесів цифровізації. Її головною метою є безперешкодне й оперативне задоволення потреб суспільства та захист його інтересів. Туристичну сферу з упевненістю можна віднести до сфери послуг. Виявлено, що вона, а також економічна сфера, бізнес та ін. в Україні визначені як одні з перспективних у впровадженні новітніх технологій. Отже, метою статті є визначення особливостей їхнього використання в туристичній сфері як напрямі соціально-економічного розвитку держави. Запропоновано й обґрунтовано е-туризм розглядати не тільки з позиції використання новітніх технологій, а також упровадження таких наукових принципів: оперативності, системності, ефективності, раціональності тощо, що передбачають виважене та результативне використання природних рекреаційних ресурсів, а також збереження культурно-історичної спадщини для майбутніх поколінь. Через важливість такої комплексної характеристики е-туризму вирішено його здійснити в межах двох частин дослідження. Перша частина стосується розгляду туризму як складової електронної комерції, а друга – його екологічних аспектів. Щодо першої частини дослідження, то акцентовано, що в умовах невизначеності складно робити точні оцінки щодо швидкості розвитку е-туризму. Проте деякі фактори, ризики та перспективи цього процесу для України певною мірою можна окреслити. З’ясовано, що останнім часом активіза ція е-туризму зумовлена поширенням вірусу COVID-19. Тому перспективним визнано розвиток туристичної сфери насамперед у таких напрямках: 1) застосування новітніх технологій, що полегшують доступ до туристичних послуг через закритість державних кордонів; 2) екологічний, лікувально-оздоровчий, медичний та ін. соціально орієнтований туризм. Акцентовано, що розвиток е-туризму покликаний забезпечити підвищення результативності функціонування медичної, освітньої, наукової, міграційної та інших сфер суспільної життєдіяльності. З’ясовано, що дієве використання новітніх технологій у туристичній та інших сферах покликано: 1) підвищити реалізацію прав та інтересів людини; 2) забезпечити довгострокову конкурентоспроможність України на міжнародних ринках; 3) підвищити рівень та якість туристичних послуг; 4) забезпечити доступ до інформації, необхідної для надання цих послуг тощо. Обґрунтовано, що в Україні в короткостроковому періоді можна очікувати реалізації сценарію щодо розвитку е-туризму в межах напрямків, що виокремленні в залежності від функцій, що е-туризм виконує.

Socio-economic development in Ukraine and in the world can occur in various areas, among which tourism has one of outstanding places along with machine building and oil processing sectors. The directions of such development are constantly specified through the widespread application of innovative technologies in social life. It is estab-lished that such application takes place within the digitalization processes, its primary goal being unobtrusive and prompt satisfaction of society’s needs and its interest protec-tion. The tourism sphere can certainly be related to the services industry. It is established that this area together with the economy branch, business, and others is distinguished in Ukraine as one of perspective fields for modern technologies introduction. Therefore, the goal of this article is to determine the peculiarities in the use of modern technologies in tourism sphere as a direction in socio-economic development of the state. It is offered and justified to consider e-tourism not only from the position of the use of modern tech-nologies, but also to introduce the following scientific principles: promptness, con-sistency, efficiency, rationality, and others that suppose a balanced and efficient use of natural recreation resources, as well as cultural and historical heritage preservation for generations to come. Due to significance of various complex characteristics of e-tourism, it was decided to study it within two sections of the research. The first section relates to the study of tourism as a component of the e-commerce, while the second section is de-voted to the study of its ecological aspects. As to the first section of the research, it is accentuated that in conditions of uncertainty it is difficult to provide precise prognosti-cations concerning the rates of e-tourism development. Nevertheless, certain factors, risks, and perspectives of this process for Ukraine can be outlined to some extent. It is established that the recent intensification of e-tourism is determined by the spread of the COVID-19 virus. Therefore, development of tourism sector is recognized as perspective primarily in the following areas: 1) the use of modern technologies that facilitate access to tourist services due to the closure of state borders; 2) ecological, green, therapeutically-sanatorium, and medical tourism. It is accentuated that e-tourism development is called to ensure a raise in efficiency of medical, educational, scientific, migration, and other areas of social activities. It is clarified that efficient use of modern technologies in the tourist and other spheres is called to: 1) improve the implementation of a person’s rights and interests; 2) ensure a long-term competitiveness of Ukraine in the international mar-kets; 3) to raise the level and quality of tourist services; 4) to ensure access to information needed for providing of the mentioned services, etc. It is substantiated that in Ukraine in a short-term period, it is possible to expect the actuation of the e-tourism development scenario in the outlined areas depending on the functions performed by e-tourism.
E-Tourism as an Area in Socio-Economic Development of a State (Part 1)
Keywords: е-туризм; соціально-економічний розвиток; новітні технології; електронна комерція; екологічний туризм; e-tourism; socio-economic development; modern technologies; e-commerce; ecological tourism