Роль інформаційних технологій в забезпеченні сталого розвитку підприємства - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна; Строков, Євген Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В сучасних умовах зростає значущість концепції сталого розвитку підприємств, оскільки бізнес стає все більш свідомим в необхідності збереження ресурсів та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. Інформаційні технології (ІТ) відіграють важливу роль у цих процесах, надаючи можливість ефективного моніторингу використання ресурсів, планування оптимальних стратегій та реалізації інноваційних проектів. Використання ІТ дозволяє підприємствам знижувати витрати енергії, оптимізувати виробничі процеси та зменшувати викиди шкідливих речовин, сприяючи тим самим збереженню ресурсів та зменшенню впливу на довкілля. Інформаційні технології також відкривають нові можливості для впровадження соціально відповідальних практик та забезпечення безпеки та комфорту працівників, що сприяє підвищенню ефективності діяльності підприємства в цілому. Метою даної статті є аналіз ролі інформаційних технологій у забезпеченні сталого розвитку підприємств. У статті здійснено аналіз використання інформаційних технологій у різних сферах діяльності підприємства з метою досягнення цілей сталого розвитку. Було розглянуто, як ІТ сприяють управлінню ресурсами, підвищенню ефективності та інновацій, соціальній відповідальності та збереженню екологічної стійкості. Проаналізовано вплив інформаційних технологій на ключові аспекти діяльності підприємства, виявлені їх переваги у досягненні цілей сталого розвитку. Стаття систематизує застосування ІТ відповідно до цілей сталого розвитку, що дозволяє уточнити їх роль у кожній конкретній сфері діяльності підприємства. Узагальнено виклики та ризики, пов'язані з інтеграцією ІТ у процеси сталого розвитку, серед яких кібербезпека, конфіденційність даних та соціальні наслідки. Автори статті доводять, що інформаційні технології, незважаючи на їх позитивний вплив, також вносять ризики та виклики, які вимагають уважного управління та стратегічного планування. Підкреслено важливість розуміння взаємозв'язку між ІТ та сталим розвитком, надаючи чіткий огляд переваг, викликів та ризиків, які супроводжують цей процес.

In modern conditions, the importance of the concept of sustainable development of enterprises is growing, as business is becoming more and more aware of the need to conserve resources and reduce the negative impact on the environment. Information technologies play an important role in these processes, providing an opportunity to effectively monitor the use of resources, plan optimal strategies and implement innovative projects. The use of IT allows enterprises to reduce energy costs, optimize production processes and reduce emissions of harmful substances, thus contributing to the conservation of resources and reducing the impact on the environment. Information technologies also open up new opportunities for the implementation of socially responsible practices and ensuring the safety and comfort of employees, which contributes to increasing the efficiency of the enterprise as a whole. The purpose of this article is to analyze the role of information technologies in ensuring the sustainable development of enterprises. The article analyzes the use of information technologies in various spheres of the company's activity in order to achieve the goals of sustainable development. It looked at how IT contributes to resource management, efficiency and innovation, social responsibility and environmental sustainability. The influence of information technologies on the key aspects of the company's activity was analyzed, and their advantages in achieving the goals of sustainable development were revealed. The article systematizes the use of IT in accordance with the goals of sustainable development, which makes it possible to specify their role in each specific field of enterprise activity. The challenges and risks associated with the integration of IT into sustainable development processes are summarized, including cyber security, data privacy and social consequences. The authors of the article prove that information technologies, despite their positive impact, also introduce risks and challenges that require careful management and strategic planning. The importance of understanding the relationship between IT and sustainable development is emphasized, providing a clear overview of the benefits, challenges and risks that accompany this process.
The role of information technologies in ensuring the sustainable development of the enterprise
Keywords: сталий розвиток; інформаційні технології; аналіз ризиків; цілі сталого розвитку; sustainable development; information technologies; risk analysis; sustainable development goals