Біомеханічні системи: узагальнений параметричний опис - Ткачук, Микола Анатолійович; Веретельник, Юрій Вікторович; Піонтковський, В. К. (НТУ "ХПІ", 2006)
Стаття присвячена проблемі розвитку узагальненого параметричного підходу для дослідження елементів біомеханічних систем. Були розроблені параметричні моделі, що дозволяють змінювати конструкції ендопротезів, властивості елементів біомеханічних систем та робити обґрунтований вибір ендопротезу за критеріями міцності та жорсткості у відповідності з властивостями живих тканин.

The paper is devoted to the problem of development of generalized parametrical approach to research of biomechanical systems elements. Parametric models has been worked out allow to vary endoprosthesis constructions, properties of the elements of biomechanical systems and perform the based choice of endoprosthesis on the criteria of firmness rigidity and accordance withthe properties of live tissues.
Keywords: ендопротези; травми хребта; напружено-деформований стан; хірургічні операції