Методологічні аспекти оцінки інвестицій в природоохоронних заходах - Жадан, Людмила Василівна; Верютіна, Вікторія Юріївна; Локтіонова, Тетяна Петрівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Досліджені особливості визначення економічних збитків, які відтворюють негативні наслідки виробничої діяльності підприємства, зокрема плату за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти, в тому числі скиди, що здійснюються підприємствами через систему комунальної каналізації; розміщення відходів у навколишньому середовищі. Сформовані основні підходи оцінки інвестицій в реалізацію природоохоронних заходів, зокрема утилізацію відходів, охорону та збереження лісу. Показана доцільність інвестицій у виробництво гіпсового терпкого ГВФ-4, сухих будівельних сумішей та проведення рубок догляду лісу.

The features of economic loss rating which reflect diseconomies of production activity of the enterprise are investigated in the article. It deals with payment for emissions in the atmosphere by the stationary and movable sources of pollution: effluent of surface water, territorial waters and internal seas, ground waters, including water escape by enterprises through the sewerage system; pollution. Assessment approaches to the investment in realization of nature protection measures are formed, including recycling, forest conservation. Expediency of investment in production of gypseous tart GVF-4, dry building mixtures and observation of deforestation is shown in the article.
Methodological aspects of estimation of investments in nature protection activities
Keywords: прибуток валовий; фосфогіпс; суміші будівельні; термін окупності; оцінка вартісна; витрати; gross revenue; term of recoupment; dry building mixtures; cost estimation