Ідентифікація та систематизація ризиків при формуванні державних пріоритетів науково-технічної та іноваційної діяльності в Україні - Антипцева, О. Ю.; Гусаров, О. О. (НТУ "ХПІ", 2010)
Стаття присвячена проблемі систематизації та урахування потенційних ризиків, притаманних процесу визначення та відбору переліку стратегічних державних пріоритетів у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності. Запропоновано: формування набору досліджуваних напрямів здійснювати шляхом використання стандартної процедури методу «Дельфі», в результаті якої визначається єдиний пріоритет, що вказує рейтинг певного напряму науково-технічного та інноваційного розвитку держави в їх загальному переліку, враховуючи оцінки експертів щодо ймовірності виникнення відповідних ризикоутворюючих факторів.

The article is devoted the problem of systematization and account of potential risks, inherent the process of determination and selection of list of strategic state priorities in the field of scientific and technical and innovative activity. It is offered: to carry out forming of set of the probed directions by the use of standard procedure of method of «Del'fi», which the unique priority which specifies rating of certain direction of scientific and technical and innovative development of the state in their general list is determined as a result of, taking into account the estimations of experts in relation to probability of origin of the proper factors of risks.
Keywords: пріоритети державні; науково-технічна діяльність; іноваційна діяльність; ризики економічні; метод «Дельфі»; оцінювання ризику; рейтинг напряму НТП