О возможности 1-D моделирования течения в придисковых полостях газовых турбин - Тарасов, Александр Иванович; Чан, Конг Шанг (НТУ "ХПИ", 2007)
Зроблене аналіз точності розрахунку відцентрового ефекту в порожнині між диском і статором газової турбіни за допомогою простої одновимірної моделі. Показано, що одновимірне рішення адекватне тільки за деяких режимних і геометричних умов. Реальна течія в порожнині є тривимірною. Одновимірні моделі повинні бути покращувані для того, щоб розрахунок систем охолоджування газових турбін зробити надійнішим.

The simple 1-D solution for the prediction of the centrifugal effect in cavities between a disk and stator of gas turbine is studied. It is shown that 1-D solution is adequate only for some regime and size conditions of air flow in the cavity. Real flow in cavity is three-dimensional in general. The simple 1-D model should be improved to make more reliable secondary flow analysis of the gas turbine.
Keywords: системы охлаждения; гидравлические сети; теплоноситель; скорость жидкости; КПД; циркуляционное течение воздуха