Класифікація техногенних впливів на геологічне середовище - Білецький, Володимир Стефанович (Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, 2017)
Виконано аналіз техногенних факторів та запропоновано вдосконалену узагальнену класифікацію техногенних впливів на геологічне середовище. Виділені наступні класи впливів: фізичний, фізико-хімічний, хімічний, біологічний та комбінований. Клас фізичних впливів доповнено електричним та хвильовим діяннями на гірські масиви.

The analysis of anthropogenic factors and proposes an improved generalized classification of anthropogenic impacts on the geological environment. Dedicated effects following classes: physical, physical-chemical, chemical, biological and combined. Class physical effects added by an electric wave and acts on the mountains.
Classification of anthropogenic impact on geological environment
Keywords: руйнування масиву; техногенна акумуляція; гідроакумуляція рельєфу; гідроерозія; заводнення; вогняне буріння; human impact; geological environment; classification; analysis of anthropogenic factors