Biological role of zinc and its compounds - Syrova, Ganna; Chalenko, Nataliia; Kozub, Svitlana (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
The presented data indicate that the biological role of zinc in the body is largely mediated through its involvement in the synthesis and stabilization of nucleic acids and proteins, energy metabolism, cellular proliferation and differentiation, and the maintenance of antioxidant status. Numerous studies have demonstrated that zinc is essential for preserving cellular integrity and maintaining the structural and functional integrity of cell membranes. Zinc also plays a protective role under the influence of various pathogenic factors. The article provides a review of the physiological role of zinc at various stages of human life and development, as well as the pharmacological properties of zinc-containing compounds used in the treatment of certain diseases. Zinc-based preparations exhibit immunomodulatory, antibacterial, antifungal, and anti-inflammatory effects. The article also analyzes recent scientific studies concerning zinc metabolism and its biological significance in the human and animal body. Представлені дані свідчать про те, що біологічна роль цинку в організмі значною мірою опосередковується його участю в синтезі та стабілізації нуклеїнових кислот і білків, енергетичному обміні, клітинній проліферації та диференціації, а також підтримці антиоксидантного статусу. Численні дослідження показали, що цинк необхідний для збереження цілісності клітин та підтримки структурної та функціональної цілісності клітинних мембран. Цинк також відіграє захисну роль під впливом різних патогенних факторів. У статті наведено огляд фізіологічної ролі цинку на різних етапах життя та розвитку людини, а також фармакологічних властивостей цинквмісних сполук, що використовуються для лікування певних захворювань. Препарати на основі цинку мають імуномодулюючу, антибактеріальну, протигрибкову та протизапальну дію. У статті також аналізуються останні наукові дослідження щодо метаболізму цинку та його біологічного значення в організмі людини та тварин.
Біологічна роль цинку та його сполук
Keywords: zinc; zinc-containing enzymes; physiological role; pharmacological activity; zinc deficiency; pharmaceutical preparations; цинк; цинквмісні ферменти; фізіологічна роль; фармакологічна активність; дефіцит цинку; фармацевтичні препарати