Fuzzy diagnostics of soils according to the World Reference Base for Soil Resources - Hasanova, S. A.; Pashayev, A. B.; Sabziev, E. N. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Soil classification remains one of the most controversial topics in the world soil science because of differences in the principles underlying it. As of today, many countries have developed and use their own national classifications. Since scientific classification facilitates successful investigation and proper use of soils, the issue arises of representation of one classification in another. In the paper the possibility of applying fuzzy technologies to soil diagnostics based on the World Reference Base for Soil Resources is considered. A trapezoidal form of membership functions of the parameter set of diagnostic horizons is proposed. The algorithm of fuzzy diagnostics is presented on the basis of the proposed functions. Conclusion. The paper proposes a fuzzi fication mechanism for the set of indicators of diagnostic parameters and describes the algorithm of the system of fuzzy inference about the identification of the values of the corresponding parameters in accordance with the compositional inference rule. Thus, the effectiveness of the use of fuzzy technologies in soil diagnostics by the World Reference Base for Soil Resources is demonstrated.

Класифікація ґрунтів залишається однією з найбільш суперечливих тем в світовій науці про ґрунти через відмінності в основоположних принципах. На сьогоднішній день багато країн розробили і використовують свої власні національні класифікації. Оскільки наукова класифікація полегшує успішне дослідження і правильне використання ґрунтів, виникає проблема представлення однієї класифікації в інший. У статті розглядається можливість застосування нечітких технологій для діагностики ґрунтів на основі Всесвітньої Довідкової Бази ґрунтових ресурсів. Запропоновано трапецеїдальних форма функцій приналежності набору параметрів діагностичних горизонтів. Алгоритм нечіткої діагностики представлений на основі запропонованих функцій. Висновок. У статті запропоновано механізм фазифікації для набору індикаторів діагностичних параметрів і описаний алгоритм системи нечіткого виведення про ідентифікацію значень відповідних параметрів відповідно до правила композиційного виведення. Таким чином, доведена ефективність використання нечітких технологій в діагностиці ґрунту Світовою реферативною базою ґрунтових ресурсів.
Нечітка діагностика ґрунтів відповідно до Світової реферативної бази ґрунтових ресурсів
Keywords: information models; fuzzy technologies; soil classification; diagnostic horizons; diagnostic parameters; інформаційні моделі; нечіткі технології; класифікація ґрунтів; діагностичні горизонти; діагностичні параметри