Нафтогазовилучення з важкодоступних і виснажених пластів - Орловський, Віталій Миколайович; Білецький, Володимир Стефанович; Сіренко, Володимир Іванович (Новий Світ-2000, 2023)
У навчальному посібнику розглянуто сучасні технології нафтогазовилучення з важкодоступних (некондиційні колектори) і виснажених пластів. Посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальностями 185 «Нафтогазова інженерія та технології» (спеціалізація «Видобування нафти і газу») нафтогазових інститутів та факультетів. Посібник буде корисний для інженерно-технічного персоналу бурових та видобувних підприємств, а також при підготовці кваліфікованого персоналу робітничих професій для підприємств нафтогазової галузі.
Keywords: важковидобувні родовища; вуглеводні; виснажені нафтоносні пласти; похило-скероване буріння; багатоярусні свердловини; радіальне кислотоструминне буріння; відновлення свердловин; свердловини із горизонтальними стовбурами; технічне обладнання для буріння; промивальні і спеціальні технологічні рідини; тампонажні матеріали; методи підвищення нафтовилучення; підземний ремонт свердловин; технології снаббінгу; навчальний посібник