Взаємозв’язок категорій цілісність і гетерогенність в забезпеченні ефективності інноваційної праці учасників тимчасових соціально-трудових утворень - Стадник, Валентина Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Зважаючи на тренди розвитку світового економічного простору, актуалізовано проблему підвищення конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств за рахунок інноваційних чинників. Висловлено припущення, що це може бути досягнуто завдяки кращій організації інноваційної праці. Метою роботи визначено аналіз чинників, що впливають на ефективність інноваційної праці в проектних (тимчасових) соціально-трудових групах з урахуванням специфіки діяльності машинобудівних підприємств. Підтвердженням необхідності вирішення цього завдання стали результати економіко-статистичного аналізу інноваційної діяльності підприємств промислового сектора у 2011-2017 рр., які засвідчили постійне зниження частки інноваційної продукції у загальних обсягах її реалізації. Зроблено висновок, що причиною негативних тенденцій у сфері ринкового сприйняття інновацій є недостатньо висока результативність інноваційної праці, зумовлена нестачею ключових фахівців, здат них привносити у виробничий процес нові знання. Цей висновок опирається на структурний аналіз зайнятих у сфері наукових досліджень і розробок працівників, який засвідчив значне зменшення фахівців з науковими ступенями. Аргументовано, що вплинути на відтік кадрів можна шляхом створення організуючих умов для підвищення ефективності інноваційної праці, що забезпечить посилення зв’язку «результативність-винагорода» в межах проектних груп. Обґрунтовано доцільність створення на підприємствах мотивуючого середовища у вигляді організаційної гетерархії, яка включає множину принципів роботи тимчасових проектних груп (соціально-трудових утворень). Охарактеризовано особливості гетерархії через призму діалектичного зв’язку категорій «цілісність» і «гетерогенність» і з позицій ефективності інноваційної праці.

Considering the trends of world economic space development, the problem of increase of domestic industrial enterprises competitiveness due to innovative factors is actualised. The assumption is made that it can be achieved by better organisation of innovative labour. The goal of this article is to analyze the factors that influence on effectiveness of innovative labour with in temporary socio-labour groups considering the specificity of machine building enterprises activity. The confirmation of necessity of solving this task became the results of economic and statistic analyses of innovative activity of industrial enterpris 2017 years Those numbers show constant decrease of the part of innovative products in general sales volume. The conclusion is made that the reason of negative perception of innovations in the market is insufficient performance of innovative labour. The reason of that is lack of key experts, able to bring new knowledge into production process. This conclusion is based on structural analysis of employees in scientific domains, which showed considerable decrease of employees with scientific degrees. It is proven that the brain drain can be decreased by creating conditions for increase of effectiveness of innovative labour. This will strengthen the connection ‘performance-compensation’ with in temporary groups. The expediency of creation of motivating environment with in enterprises in a form of organisational diversity, which includes many principles of functioning of temporary project groups is proven.
Interconnection of terms «integrity» and «heterogeneity» in ensuring the efficiency of innovative labour of participants of temporary socio-labour formations
Keywords: мотиваційне середовище; організаційна взаємодія; машинобудування; промислові підприємства; motivating environment; organisational interaction; machine building; industrial enterprises