Дослідження теплового захисту будівель при утепленні пористими теплоізоляційними матеріалами - Шумська, Любов Петрівна (НТУ "ХПІ", 2016)
В статті розглядаються результати досліджень, які проводились експериментально в лабораторних умовах та в діючих будівлях. Досліджувалися зразки нових пористих матеріалів на основі спучених гідро розчинних силікатів та кремнезему. На основі отриманих даних аналізувалися методи утеплення огороджуючи конструкцій, перебіг теплових і вологісних процесів, що відбуваються в огороджувальних конструкціях не утеплених та утеплених будівель. Отриману інформацію закладено в основу методики розрахунку параметрів мікроклімату в приміщеннях.

The results of studies, which are carried out experimentally in the laboratory and in existing buildings, are considered. The samples of new porous materials based on chain hydro-soluble silicates and silica are described. Based on these results, methods of covering constructions insulation, the flow of heat and humidity processes occurring in the protective structures of insulated and non-insulated buildings are analyzed. Obtained information is incorporated in the basic method for microclimate parameters calculating in the premises.
Research of thermal protection of buildings by warming of porous heat-insulation materials
Keywords: теплоізоляційні пористі вироби; огороджувальна конструкція; теплопровідність; тепломасообмін; вологовміст; енергоефективність; covering construction; thermal conductivity; moisture content; energy efficiency