Розвиток кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ "ХПІ" крізь призму часу - Тверитникова, Олена Євгенівна; Дворкін, Ігор Володимирович; Гутник, Марина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті комплексно розглядається історія кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ» від появи першої у закладі вищої освіти історичної кафедри й до сьогодення. Представлено внесок співробітників історичних та культурологічних кафедр НТУ «ХПІ» у викладання соціально-гуманітарних наук, показані їхні наукові здобутки; розкрито науково-дослідну діяльність кафедри, реалізацію нею міжнародного німецько-українського проєкту «Харків – поранене місто» на порталі Copernico, обґрунтовано роль музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича як важливого етнографічного осередком м. Харкова. Особлива увага приділена періоду незалежності України, а також викликам періоду російсько-української війни. The article comprehensively examines the history of the Department of Ukrainian Studies, Cultural Studies, and History of Science of NTU “KhPI” from the appearance of the first history department in the institution of higher education to the present day. The contribution of the staff of the historical and cultural departments of NTU "KhPI" to the teaching of social sciences and humanities is presented, and their scientific achievements are shown; the research activities of the department, its implementation of the international German-Ukrainian project "Kharkiv - a wounded city" on the Copernico portal, were disclosed, the role of the Slobozhanski skarby Museum named after G. Khotkevych as an important ethnographic center of Kharkiv is substantiated. Special attention is paid to the period of Ukraine's independence, as well as the challenges of the period of the Russо-Ukrainian war.
Development of the department of ukrainian studies, cultural studies and history of science of NTU "KhPI" through the prism of time
Keywords: кафедра українознавства, культурології та історії науки; Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; Department of Ukrainian Studies; National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute"