Технологические и практические аспекты технологии шамотных легковесных огнеупоров - Анголенко, Л. А.; Сидоров, В. Н.; Тищенко, Сергей Васильевич; Кобец, Н. Ю. (НТУ "ХПИ", 2007)
Узагальнено результати теоретичних розробок і практичного досвіду виробництва шамотних легковагих вогнетривів у сучасних умовах, включаючи основні переділи технологічних процесів, у тому числі підбір і підготовка сировинних матеріалів, формування виробів, режими випалу і механічної обробки готових виробів.

The results of theoretical development and practical experience of light-weight chamotte refractories manufacture in modern conditions, including basic phases of technological processes, including selection and preparation of raw materials, formation of products, firing modes and machining of ready products have been generalized.
Keywords: порообразование; выгорающие добавки; полусухое прессование; газообразование; вяжущее вещество; керамический шликер