Наука соціального управління в системі професійної підготовки - Гаєвська, О. Б. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті пропонується аналіз стану науки соціального управління, яка належить до знання, що уособлює самоуправління найбільш складною системою – людським суспільством, визначальним елементом якого є людина. Це знання має загальноцивілізаційний соціально-системний зміст і саме в такий спосіб має допомагати українському управлінському корпусу здійснювати свою місію - організацію в Україні сучасної високорозвиненої соціальної системи. Ідеться про продовження процесу формування найбільш адекватного цьому змістові знання – науки соціального управління, використання якої дає можливість суттєво послабити політичний тиск на самоуправління суспільства. Пропонується авторська концепція реформування системи освіти і науки в Україні як необхідного складника процесу становлення нової соціальної системи, створення професійної і наукомісткої системи державного управління та формування організаційного (системного) мислення суспільства.
Keywords: загальноцивілізаційні знання; організаційний потенціал людства; наука соціального управління; державне управління; філософія менеджерської діяльності