Очищення води за допомогою гуматів від іонів тяжких металів - Кузьміних, А. О.; Карножицкий, Павло Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Визначено ефективність використання гуматів, отриманих з торфів Волинської області та з бурого вугілля Олександрійського родовища. Досліджувалася можливість очищення води від іонів двовалентної міді, яка знаходиться у воді. Доведено, що в результаті взаємодії гуматів з іонами міді, із подальшою фільтрацією, ступінь очищення досягла 96 – 99 %.

The efficiency of the use of humates obtained from peat from the Volyn region and from brown coal of Oleksandriy deposit is determined. The possibility of water purification from ion of divalent copper, which is found in water, was investigated. It is proved that as a result of the interaction of humates with copper ions, and with subsequent filtration, the degree of purification reached 96 – 99 %.
Use of humates to clean water from heavy metal ions
Keywords: торф; буре вугілля; гумінові кислоти; гумати; тяжкі метали; peat; brown coal; humic acids; humates; heavy metals