Формування системи управління інформаційними витратами підприємств переробної галузі - Замула, Олена Василівна (ВД "ІНЖЕК", 2015)
Мета статті полягає в дослідженні системи управління інформаційними витратами переробних підприємств та вдосконаленні категоріального апарату з окреслених проблемних областей дослідження. У ході дослідження був удосконалений категоріальний апарат системи управління інформаційними витратами переробних підприємств. Зокрема, інформаційні витрати визначено як грошове вираження ресурсів, які використані підприємством для здійснення інформаційного процесу, що полягає у пошуку, отриманні, обробці, зберіганні та використанні (розповсюдженні) повідомлень, даних, знань та ідей. Також сформульоване визначення управління інформаційними витратами. У системі управлінні інформаційними витратами виділено такі процеси: формування портфеля інформаційних продуктів і послуг; використання інформаційних продуктів; споживання (здійснення) інформаційних послуг; оптимізація інформаційних втрат. Зазначено, що при управлінні інформаційними витратами переробних підприємств необхідно застосувати еволюційний підхід, тобто систематично перевіряти на відповідність викликам сучасності, спираючись на вивчення їх поведінки в динаміці та враховуючи досягнення науки в усіх сферах життєдіяльності людини. У подальшому необхідно дослідити процес використання інформаційних продуктів, споживання (здійснення) інформаційних послуг підприємствами у практичній діяльності.

The article is aimed to research the system for management of information costs in the processing enterprises and improve the categorical apparatus related to the designated areas of study. During the study the categorical apparatus related to system for management of information costs of the processing enterprises has been improved. In particular, information costs are determined as monetary value of the resources that are used by enterprise for implementation of the information process, which consists in finding, obtaining, processing, storing and use (distributing) messages, data, knowledge and ideas. Also, a definition of management of information costs has been formulated. In the system of management of information costs the following processes are allocated: forming a portfolio for information products and services; use of information products; consumption (implementation) of information services; optimization of information losses. It should be specified that in management of information expenses of processing enterprises the evolutionary approach is to be applied, that is, they should be systematically tested in consideration of the contemporary challenges, on the basis of study of their behavior in dynamics and in view of achievements of science in all spheres of human activity. In the future, it is necessary to explore the process of using the information products and consumption (implementation) of information services by enterprises in practice.
Establishing the System for Management of Information Costs in the Enterprises of Processing Industry
Keywords: інформаційні витрати; система управління; інформаційний процес; технологія управління; інформаційні ресурси; information costs; management system; information process; management technology; information resources