Модифікований числовий метод визначення параметрів гідравлічних систем для розробки математичних моделей та інформаційних комплексів комп'ютерних імітаційних моделей промислових хімічних виробництв - Пономаренко, Євгенія Дмитрівна; Миронов, Антон Миколайович; Ільченко, Марія Володимирівна; Горбунов, Костянтин Олександрович; Биканов, Сергій Миколайович; Пономаренко, Ганна Володимирівна; Соловей, Людмила Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті представлено модифікований числовий метод визначення параметрів гідравлічних систем, що знаходять застосування при створенні математичних моделей та інформаційно-імітаційних комплексів для моделювання хімічних виробництв. Запропонований метод базується на перетворенні нелінійної системи рівнянь на задачу оптимізації. Для мінімізації відхилення між початковими наближеннями та розрахунковими параметрами використовується метод Нелдера-Міда, який не вимагає градієнтів та використовує просту геометричну трансформацію симплекса. Перевагою методу є його універсальність та можливість адаптації до складних систем. Виявлено, що метод дозволяє точно моделювати параметри системи в стаціонарних режимах і визначати критичні точки оптимізації. Таким чином, запропонований підхід має потенціал для застосування в проекту- ванні та експлуатації промислових хімічних установок. Це рішення значно спрощує процеси побудови математичних моделей, підвищує їхню надійність та прискорює імі- таційне моделювання, сприяючи підвищенню ефективності управління технологічними процесами.

The paper introduces a modified numerical method for determining the parameters of hydraulic systems used in mathematical modeling and simulation-based computer systems for industrial chemical production. The proposed method converts nonlinear equations into an optimization problem, using the Nelder-Mead algorithm to minimize deviations between initial estimates and computed parameters. Its adaptability makes it suitable for handling intricate hydraulic systems. This innovative approach offers significant advantages for designing and managing industrial chemical facilities. By simplifying model construction, enhancing reliability, and accelerating simulation processes, the method provides a powerful tool for optimizing the operation and control of complex technological systems.
A modified numerical method of determining hydraulic system parameters for the development of mathematical models and information complexes of computer simulation models for industrial chemical production
Keywords: математичні моделі; числові методи; гідравлічні системи; імітаційні моделі; метод Нелдера-Міда; трубопроводи; хімічні установки; mathematical models; numerical methods; hydraulic systems; simulation models; Nelder-Mead method; pipelines