"Хімічне розчинення" металів як результат відхилення від принципу незалежності перебігу суміщених реакції - Бик, М. В.; Вишневська, Ю. П.; Ткаленко, Д. А. (НТУ "ХПІ", 2008)
Представлено нове альтернативне пояснення природи аномального ("хімічного") розчинення металів у водних розчинах. Вказано, що аномальне розчинення можна розуміти як процес анодної іонізації металу, якщо прийняти до уваги закономірності зміни рНS приелектродного шару які відбуваються при значних катодних поляризаціях. Встановлено, що на ділянці із постійною швидкістю виділення водню рНS приелектродного шару зростає на одиницю при зміщенні потенціалу на 0,059 В у напрямку більш негативних значень потенціалу. Стаціонарний потенціал металу, зокрема це показано на прикладі заліза, зміщується на 0,059 В у напрямку більш негативних значень потенціалів. Внаслідок одночасної дії цих двох факторів спостерігається "компенсаційний ефект" зовнішнім проявом якого є незалежність швидкості іонізації металу в певній області його значень від накладеного катодного потенціалу.

The new alternate explanation of a nature of anomalous (chemical) metal dissolution was given. It was shown that anomalous dissolution can be considered as anodic metal ionization if near electrode layer рНS take into account. This rule is true for high negative potential region. Near electrode layer рНS increase by one unit when potential shifts on 0.059 V in negative direction. Corrosion metal potential also shifts on 0.059 V in negative direction when value of solution pH increase by one. If this two effects take into account one can obtain a compensation effect external manifestation of which will be independence of metal ionization rate from applied potential in a certain cathodic region.
Keywords: розчинення аномальне; електрохімія; поляризація; корозія; іонізація