Формування готовності майбутніх викладачів вищої школи до педагогічної творчості: аналіз вітчизняного та зарубіжного наукового досвіду - Сидоренко, Олександр Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розкрито погляди зарубіжних та вітчизняних дослідників до понять “педагогічна творчість”, “готовність”. З’ясовано, що проблема творчості та готовності до неї у вищій освіті розглядається з різних сторін, серед фахівців немає єдиної точки зору. Перелічено основні характеристики, що стосуються педагогічної творчості: оригінальність та новизна, великий рівень мотивації викладача, студентоцентризм, гнучкість та адаптивність, розвинуті міжособистісні відносини. З’ясовано, що готовність до творчості потребує серйозної теоретичної підготовки та реалізації досвіду на практиці. Встановлено, що в умовах закладів вищої освіти є потреба в якісних освітніх кадрах, здатних до прояву креативності та нестандартного мислення.

The article reveals the views of foreign and domestic researchers on the concepts of “pedagogical creativity” and “readiness”. It is found that the problem of creativity and readiness for it in higher education is considered from different angles, there is no single point of view among specialists. The main characteristics related to pedagogical creativity are listed: originality and novelty, high level of teacher motivation, student-centeredness, flexibility and adaptability, developed interpersonal relationships. It has been found that readiness for creativity requires serious theoretical preparation and implementation of experience in practice. It has been established that in the conditions of higher education institutions there is a need for high-quality educational personnel capable of showing creativity and non-standard thinking.
Formation of future higher education teachers' readiness for pedagogical creativity: analysis of domestic and foreign scientific experience
Keywords: вища школа; викладач; педагогічна творчість; готовність до педагогічної творчості; досвід; дослідження; creativity in pedagogical activity; future teachers; higher education