Завдання, інформаційна база аналізу ефективності використання трудових ресурсів - Погорєлов, Сергій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розвиток ринкових відносин і пов’язані з ним структурні зміни, які відбуваються в економіці, суттєво впливають на процеси господарської діяльності. Більшість підприємств працюють в жорстких умовах зовнішньої і внутрішньої конкуренції, що потребує від них активних дій, направлених на оптимізацію і корегування технологічних процесів та економічної стратегії, як поточної діяльності, так і розвитку підприємства. Оптимізація і корегування поточної діяльності досягається шляхом прийняття відповідних управлінських рішень, для чого потрібен відповідний комплексний аналіз результатів роботи підприємства. За його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, влаштовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників. В той же час, як свідчить практика діяльності українських підприємств, особливо приватизованих, застосування сучасних методів надто обмежено, про що свідчить велика кількість економічно недоцільних бізнес-проектів різних рівнів, низькі рівні продуктивності праці і рентабельності, непідставно завищені витрати на утримання адміністративного апарату, що в кінцевому підсумку приводе до тяжких фінансових втрат аж до банкрутства підприємства. Безумовно, така ситуація формується під впливом ряду чинників, серед яких головне місце займає економічна нестабільність зовнішнього середовища господарювання. Але неабияку роль відіграють і внутрішні чинники, а саме низький рівень і якість управління підприємством, одним з яких є невміння аналізувати діяльність, визначати чинники, які впливають як на господарську діяльність, так і на фінансове становище підприємства.

The development of market relations and related structural changes in the economy have a significant impact on the processes of economic activity. Most enterprises operate in a tough environment of external and internal competition, which requires them to take active steps to optimize and adjust technological processes and economic strategy, both current operations and enterprise development. Optimization and adjustment of current operations is achieved by making appropriate management decisions, which requires a comprehensive analysis of the company's performance. It is used to develop the strategy and tactics of the company's development, to make plans and management decisions, to monitor their implementation, to identify reserves for improving production efficiency, and to evaluate the performance of the company, its divisions and employees. At the same time, as the practice of Ukrainian enterprises, especially privatized ones, shows, the use of modern methods is too limited, as evidenced by the large number of economically inexpedient business projects at various levels, low levels of labor productivity and profitability, unreasonably high costs of maintaining the administrative apparatus, which ultimately leads to severe financial losses up to the bankruptcy of the enterprise. Undoubtedly, this situation is shaped by a number of factors, among which the economic instability of the external business environment is the most important. However, internal factors also play a significant role, namely, the low level and quality of enterprise management, one of which is the inability to analyze activities and identify factors affecting both economic activity and the financial position of an enterprise.
Objectives and information base for analyzing the efficiency of labor resources utilization
Keywords: інформаційна база; аналіз; використання; стратегія; управління; розвиток; ефект; information base; analysis; labor resources; strategy; management; development; effect