Шляхи впровадження енергоустановок, що використовують альтернативні джерела енергії, на переробних підприємствах та узгодження їх вихідної потужності зі споживачем - Радчук, О. В.; Рожкова, Л. Г.; Казаков, Д. Д. (НТУ "ХПІ", 2012)
В статті проведений аналіз о доцільності використання на переробних підприємствах поновлюваних джерел енергії, зокрема, низькотемпературних теплових джерел і енергії вітру. При впровадженні теплових помп треба враховувати світовій досвід, зокрема, у виборі сучасних теплообмінних апаратів, компресорів та холодильних агентів. Що стосується вітроустановок, то доцільно впроваджувати ВУ з достатньо високим коефіцієнтом перетворення енергії вітру, працюючими і при низьких швидкостях вітру, маючими самозапуск, добрі експлуатаційні властивості і невисоку ціну. Такими ВУ можуть бути вертикально осьові середньої швидкохідності.

In article is take the analysis of use expediency at the processing enterprises of renewed energy sources, including low-temperature thermal wind energy sources. At introduction thermal pump it is necessary to consider global experience, including, at a choice modern heat exchange devices, compressors and refrigerating agents. As to wind driver generator, it is rational to introduce windfarm with high enough of wind power transformation factor, which work and at low speeds of a wind, have the self-start, convenient in operation and inexpensive. Such wind driver generator can be vertically - axial average rapidity windfarm.
Way of introduction energoustanovok that use alternative sources energii in processing plants and harmonization of their power output with the consumer
Keywords: альтернативні джерела енергії; вітрова енергія; вторинні енергоресурси; теплові помпи; енергозбереження; енергія вітру; вітроустановки; waste energy; low potential heat; wind energy; alternative energy sources; heat pumps; wind turbines; wind energy utilization; coordination capacity; energy saving