Регіональна техногенна та промислова безпека в умовах сталого розвитку - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Сучасний рівень інженерної підготовки вимагає від майбутніх фахівців володіння певним обсягом як теоретичних знань, так і практичних навичкок, вмінь їх застосовувати на виробництві при вирішенні завдань по створенню здорових і безпечних умов праці, в тому числі організувати дотримання вимог законодавства щодо охорони праці на виробництві, роботу відділу охорони праці на підприємстві для забезпечення техногенної безпеки. В умовах інтенсивного промислового розвитку, урбанізації та впровадження високотехнологічних виробництв питання забезпечення техногенної та промислової безпеки набувають особливої актуальності, зокрема на регіональному рівні. У цих умовах зростає потреба у системному аналізі загроз, оцінюванні ризиків та впровадженні ефективних механізмів управління техногенною і промисловою безпекою з урахуванням принципів сталого розвитку. Забезпечення безпеки населення і територій є невід’ємною складовою національної безпеки та важливою передумовою сталого розвитку держави. Регіональна техногенна та промислова безпека розглядається як один із ключових чинників стійкого функціонування регіонів, запобігання негативним наслідкам аварій, зменшення втрат та підвищення рівня захищеності суспільства. Особливої актуальності ці питання набувають для України, яка має значну кількість об’єктів підвищеної небезпеки та розвинений промисловий сектор. Метою навчальної дисципліни «Регіональна техногенна та промислова безпека в умовах сталого розвитку»: є формування основних понять щодо системи організації техногенної та промислової безпеки в Україні; чітке розуміння основних закономірностей організації та забезпечення техногенної та промислової безпеки й управління безпекою в умовах сталого розвитку; набуття практичних вмінь і навичок щодо забезпечення безпеки об’єктів і технологій на об’єктах підвищеної небезпеки. Актуальними є питання аналізу й оцінки потенційної небезпеки об'єктів господарювання для людини й навколишнього середовища, здійснення контролю за дотриманням на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності чинного законодавства, правил, стандартів, норм, положень, інструкцій з питань техногенної безпеки. Приділяється увага основним принципам забезпечення техногенної безпеки та оптимізації методів і засобів забезпечення безпеки людини від впливу різних чинників техногенних аварій, раціонального рішення питань щодо безпечного розміщення й застосування засобів забезпечення безпеки, порятунку й захисту людини від техногенних і антропогенних впливів. Конспект лекцій призначений для здобувачів вищої освіти технічних, інженерних та безпекових спеціальностей і може використовуватися як у навчальному процесі, так і для самостійного опрацювання матеріалу. Видання також буде корисним для фахівців у сфері охорони праці, цивільного захисту, промислової та техногенної безпеки. Матеріали конспекту спрямовані на розвиток аналітичного та системного мислення, формування професійних компетентностей і відповідального ставлення до безпеки виробництва, а також на підготовку майбутніх фахівців до прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері захисту населення і територій та забезпечення сталого розвитку регіонів і держави в цілому.
Keywords: конспект лекцій; регіональна техногенна безпека; промислова безпека; сталий розвиток; охорона праці; інженерна підготовка