Фінансові інструменти в системі забезпечення конкурентоспроможності регіональних промислових комплексів - Носирєв, Олександр Олександрович; Деділова, Тетяна Вікторівна; Осипова, Світлана Костянтинівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Метою дослідження є вдосконалення системи застосування фінансових інструментів у процесах підвищення рівня конкурентоспроможності промисловості, регулювання та стабілізації регіонального промислового та економічного розвитку. Методика дослідження. Для досягнення зазначеної мети у роботі використано методи аналізу та синтезу, які було застосовано при аналізі сучасного стану використання фінансових важелів стимулювання промисловості регіонів. Результати. У роботі досліджено систему фінансового інструментарію забезпечення конкурентоспроможності промисловості та активізації розвитку регіональних промислових комплексів. Досліджено механізми підвищення конкурентоспроможності промисловості регіону у взаємозв’язку із фінансовою стабілізацією регіональної економіки. Визначено, що фінансова стабільність промислових підприємств є рівноважним станом, перебуваючи у якому промисловий комплекс спроможний формувати фінансові ресурси у достатньому обсязі та забезпечувати соціально-економічний розвиток, оперативно реагувати на зміни ринкової кон’юнктури. Запропоновано інструментарій та механізм підвищення конкурентоспроможності промисловості регіонів. Узагальнено основні проблеми регіонального розвитку регіонів України (нерівномірний економіко-соціальний розвиток областей, розбалансованість у техногенному навантаженні на окремі території, значні обсяги первинного ресурсоспоживання, орієнтованість окремих територій на сировинну та переробну галузь, затратний тип виробництва). Виявлено існування прямої залежності між рівнями конкурентоспроможності промисловості та фінансової стабілізації регіону. Запропоновано комплексне використання фінансового інструментарію активізації діяльності промислових підприємств, системність застосування якого матиме вплив на регулювання та стабілізацію регіонального промислового розвитку. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було вдосконалено теоретико-методологічні основи фінансового інструментарію активізації регіональних промислових комплексів, зокрема, запропоновано авторське бачення системи стабілізаційних ефектів використання фінансових інструментів регіонального розвитку. Практична значущість. Сферою застосування результатів дослідження є система управління промисловістю на рівні держави та регіонів, що сприятиме економічному розвитку і функціонуванню держави на належному рівні. Результати можуть бути використані органами державної та місцевої влади при розробці програм стимулювання та розвитку промислових комплексів та програм регіонального економічного розвитку.

The aim of the study is to improve the system of application of financial instruments in the processes of increasing the competitiveness of industry, regulation and stabilization of regional industrial and economic development. Research methodology. To achieve this goal, the methods of analysis and synthesis were used in the work, which were used in the study of the current state of use of financial levers to stimulate the industry of the regions. Findings. The system of financial tools for ensuring the competitiveness of industry and intensifying the development of regional industrial complexes is studied in the work. The mechanisms of increasing the competitiveness of the region's industry in connection with the financial stabilization of the regional economy are studied. It is established that the financial stability of industrial enterprises is an equilibrium state, in which the industrial complex is able to form financial resources in sufficient quantities and ensure socio-economic development, to respond quickly to changes in market conditions. The tools and the mechanism of increase of competitiveness of the industry of regions are offered. The main problems of regional development of regions of Ukraine are summarized (uneven socio-economic development of regions, imbalance in technogenic load on separate territories, considerable volumes of primary resource consumption, orientation of separate territories on raw and processing industries, cost type of production). The existence of a direct relationship between the levels of industrial competitiveness and financial stabilization of the regions has been revealed. The complex use of financial tools to intensify the activities of industrial enterprises is proposed, the systematic application of which will positively affect the regulation and stabilization of regional industrial development. Originality. In the course of scientific research the theoretical and methodological bases of financial tools for the activation of regional industrial complexes were improved, in particular, the author's vision of the system of stabilization effects of the use of financial tools for regional industrial development was proposed. Practical value. The scope of the research results is the system of industrial management at the level of the state and regions, which can contribute to the economic development and functioning of the state at the modern level. The results can be used by state and local authorities in developing programs to stimulate and develop industrial complexes and regional economic development programs.
Financial instruments in the system of competitiveness of regional industrial complexes
Keywords: промисловість; фінансове регулювання; регіональний розвиток; промислова політика; фінансовий потенціал; промисловий розвиток; industry; financial regulation; regional development; industrial policy; financial potential; industrial development