Формування готовності до адаптивного управління у майбутніх менеджерів в технічному виші в процесі професійної підготовки - Воробйова, Євгенія Вячеславівна; Чеботарьов, Микола Корнійович (НТУ "ХПІ", 2016)
Розглядаються особливості професійної підготовки менеджерів у технічному виші, у якому задіяні викладачі з технічною або ж з економічною освітою, у яких відсутні психолого-педагогічні знання, що виступають запорукою розвитку соціально-психологічної та управлінської компетентності, тому виникає потреба у оновленні змісту професійної підготовки менеджерів із використанням інноваційних підходів. У статті проаналізовано процес формування готовності до адаптивного управління у майбутніх менеджерів в процесі професійної підготовки у технічному виші та запропонована така організація навчально-виховного процесу, що передбачає корегування його компонентів й системи взаємодії суб’єктів з метою активізації самостійної пізнавальної діяльності тих, хто навчається на кожному етапі. Також визначено основні компоненти готовності до адаптивного управління в процесі професійної підготовки менеджерів у технічному виші та методи навчання, за допомогою яких можна їх сформувати. Стаття містить пропозиції щодо використання майстер-класів, зокрема авторського "Від адаптивності керівника-лідера до адаптивної організації", у навчально-виховному процесі з метою формування готовності до адаптивного управління в процесі професійної підготовки менеджерів у технічному виші.

The features of professional training of managers at technical university are considered. This process involves teachers with technical or economic education and without psycho-pedagogical knowledge which is the key to the development of social, psychological and managerial competence, so there is a need to update the content of training managers using innovative approaches. This article analysis the process of formation of readiness for adaptive management of future managers in the course of training at technical universities and organisation of educational process, which involves adjusting the components and systems of interaction to enhance in depending learning activities of students on each stage, is proposed. Also, the basic components of readiness for adaptive management in the training process of managers at technical universities and teaching methods by means of which they can be formed are defined. This article contains suggestions for the use of workshops, including the one developed by the authors: "from adaptability of the leader to adaptive organisation", in the educational process to form the readiness for adaptive management in the training process of managers at the technical university.
Formation of readiness for adaptive management of future managers at higher technical institution
Keywords: навчально-виховний процес; соціально-психологічна компетентність; управлінська компетентність; майстер-класи; professional training; educational process