Постнекласичні смисли професіогенезу викладача-гуманітарія - Сегеда, Н. А. (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті обґрунтовано і висвітлено постнекласичне розуміння гуманітарної освіти, що полягає у збереженні і наслідуванні її активно-творчого гуманістичного начала, етико-естетичного впливу на гармонійний розвиток людини. Автором визначено комплекс загальнонаукових підходів (системно-кибернетичний, цивілізаційний, культурологічний), що утворюють методологічне підґрунтя для розробки педевтологічного супроводу професіогенеза викладача гуманітарних дисциплін вищого навчального закладу.

The article deals with post-nonclassic understanding of humanitarian education which comprises saving and following its active-creative humanistic beginning, ethic-aesthetic influence on harmonious development of a man. The author has defined the complex of general scientific approaches (system-cybernetic, civilizational, culturological) which form methodological ground for the development of pedevtological support of professiogenesis of a lecturer-humanitarian of higher educational institution.
Post-nonclassic senses of lecturer-humanitarian’s professiogenesis
Keywords: культуротворча сутність; професійний розвиток; інформаційна революція; глобалізація; науковий підхід; гармонізація відношень людини; cultural-creative essence; professional development; informational revolution; globalization; scientific approach