Теплоелектроізоляційний матеріал та вироби з нього з підвищеною стійкістю в потоках іонізованого газу - Макаренко, Вікторія Василівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.17.11 – технологія тугоплавких неметалічних матеріалів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2017 р. Дисертацію присвячено розробці технології корундових композиційних матеріалів і виробів із них складної конфігурації для експлуатації в потоках іонізованого газу замість дорогих ГП аналогів, що використовуються в новій техніці. При проектуванні складів КМ на основі системи Аl₂O₃–SiO₂ використано можливості механохімічної активації процесів синтезу тугоплавких сполук при модифікації корундового наповнювача алкоксидом кремнію та при використанні золь-гель зв'язуючих, в тому числі з добавкою борної кислоти, для інтенсифікації мулітоутворення, покриття поверхні полікристалічного волокна алкоксидом кремнію для запобігання його кристалізації при нагріванні та ущільнення при пресуванні мас на основі електрокорунду та керамічного волокна за рахунок використання комплексного звязуючого парафін–золь із етилсилікату. Встановлено фізико-хімічні процеси при нагріванні модифікованих компонентів, їх сумішей із різними зв'язуючими, встановлено режими термообробки мас при використанні різних середовищ. Розроблено склади та технологічні пара-метри виготовлення КМ з використанням мулітокремнеземного та полікристалічного волокна для виготовлення виробів різного призначення з комплексом високих механічних властивостей. Розроблений композиційний матеріал одно-рідної структури для служби в потоках іонізованого газу характеризується межею міцності при стиску вище, ніж 900 МПа, тріщиностійкістю 12,0 МПа·м⁰ˈ⁵, електроопором 3·10¹¹ Ом, термостійкістю – більш, ніж 50 термозмін 1000 ⁰С–вода.

The dissertation on competition of a scientific degree of candidate of technical Sciences in specialty 05.17.11 – technology of refractory nonmetallic materials. – National technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkov, 2017. The thesis is devoted to the development of technology for alumina composite materials and products of complex configuration for use in streams of ionized gas instead of expensive GP analogues used in the new technique. When designing the warehouses of CM based on the system Аl₂O₃–SiO₂ is used the possibilities of mechanochemical activation processes of synthesis of refractory compounds in the modification of corundum filler alkoxide silicon and when using the Sol-gel binder, in particular with the addition of boric acid to intensify multitorrent, coating a surface of a polycrystalline fiber alkoxide silicon to prevent its crystallization during heating and compaction during the pressing masses on the basis of electrocorundum and ceramic fibers through the use of complex binder paraffin–Sol with ethylsilicate. The physical and chemical processes during heating of modified components, their mixtures with different swatowski, the conditions of heat treatment of the masses using various media. The developed compositions and technological parameters of manufacturing a KM with multitransistor and polycrystalline fibre products for the manufacture of various purposes with a complex of high mechanical properties. Developed KM of SMD homogeneous structure for the flow of ionized gas is characterized by the limit of compressive strength of above 900 MPa, fracture toughness 12,0-12,8 MPa∙м⁰ˈ⁵, the resistivity of 3·10¹¹ Om, resistance – above 50 thermo-changes 1000 °C – water.
Teploelektrotsentrali material and articles thereof with increased resistance to the flow of ionized gas
Keywords: композиційний матеріал; електрокорунд; волокно мулітокремнеземісте; волокно полікристалічне корундове; алкоксид кремнію; механохімічна активація; золь-гель процес; високі функціональні властивості; автореферат дисертації; composite material; fused fiber multitemplate; fiber packistani corundum; silicon alkoxide; mechanochemical activation; Sol-gel process; high functional properties; 666.766 : 546