Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Техніка та технології захисту атмосфери" - Шестопалов, Олексій Валерійович; Самойленко, Наталія Миколаївна; Босюк, Альона Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
На сьогодні вимоги щодо технологічних процесів виробництва продукції та надання послуг зорієнтовані на використання таких технологічних процесів та обладнання, що повністю виключають утворення викидів забруднюючих речовин або максимально їх зменшують. Водночас за неможливості досягнення цієї цілі актуальною є розробка та застосування високоефективних систем очистки для вловлювання забруднюючих речовин та подальшого їх рециклінгу. Будь-яка технологія, що призначена для захисту атмосфери від забруднення викидів, базується на використанні відповідного обладнання. У даних методичних вказівках розглядаються питання проведення розрахунків та вибору очисних апаратів, які у теперішній час є найбільш розповсюдженими у практиці очищення забруднених потоків, що надходять у атмосферу. Загальні рекомендації щодо вибору способу очистки можуть бути запропоновані на основі теоретичного та практичного досвіду щодо технологій та техніки видалення домішок, які забруднюють викиди. Водночас слід відзначити, що при розгляді конкретних проектних завдань необхідно аналізувати інформацію про умови утворення викидів, склад та властивості забруднювачів, а також корисного використання продуктів, які утворюються у процесі очистки і ін. Крім того, сучасні системи очистки викидів повинні передбачати відбір тепла нагрітих викидів, яке може бути використане для технологічних процесів та обігріву приміщень, а також нагрівання води чи повітря в інших цілях.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; захист атмосфери; захист навколишнього середовища; пилоосадові камери; одиночний циклон