Наукова біографія видатного українського металурга професора О. О. Шатагіна - Журило, Дмитро Юрійович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2022)
У статті розглянуто основні науково-технічні досягнення видатного металурга і професора-ливарника Олега Олександровича Шатагіна (1932 – 2016), наведено деякі біографічні дані вченого і педагога, основні сфери застосування машин безперервної дії та отримані результати. Описуються розробки вченого та дослідника, висвытлено проблеми світової металургії, про перші спроби суттєво зменшити втрати металу при розливанні сталі, пояснюється, завдяки чому в другій половині ХХ століття вдалося змінити архаїчний лад металургії, що прискорило технічний прогрес. Олег Шатагін – вчений зі світовим ім’ям, автор однієї з провідних технологій розливки сталі та кольорових сплавів – горизонтального безперервного лиття. Наведено причини, через які він залишив наукову діяльність і звернувся до викладацької праці. Вчений очолював кафедру ливарного виробництва Харківського політехнічного інституту 12 років. На основі власних досліджень вченому та винахіднику вдалося отримати наукові основи та практичні навички побудови оригінальних установок для гарячої обробки металів – машин для горизонтального безперервного лиття сталі та сплавів. Наведено результати наукової діяльності вченого і викладача, які містять 9 захищених кандидатів і одного доктора наук, понад 1000 авторських свідоцтв і патентів, понад 350 статей. Результати роботи О. О. Шатагіна дозволили забезпечити значне збільшення виробництва металу за рахунок оптимального використання наявних ресурсів і модифікації застарілих технологій. У 1985 році у складі творчого колективу вчений був удостоєний премії Ради Міністрів СРСР. Таким чином, Олег Олександрович Шатагін був одним з видатних інженерів свого часу, видатним педагогом і вченим, який збагатив вітчизняну технічну літературу фундаментальними працями з безперервного лиття. Роботи Олега Шатагіна не втратили свого значення і сьогодні і служать третьому поколінню фахівців у галузі безперервного лиття.

The main scientific and technical achievements of the outstanding metallurgist and foundry professor Oleg Oleksandrovich Shatagin (1932 - 2016) are considered in the article. The article provides some biographical data of the scientist and teacher, the main areas of application of continuous machines, and the results obtained. The article describes the development of a scient ist and researcher, tells about the problems of world metallurgy, about the first attempts to significantly reduce metal losses during steel casting, explains why, in the second half of the 20-th century, it was possible to change the archaic traditions of metallurgy, which will dramatically accelerate technical progress. Oleg Shatagin is a world-renowned scientist, the author of one of the leading technologies for hot processing of steel and non-ferrous alloys -horizontal continuous casting. The reasons why the outstanding engineer left production and scientific activities and turned to teaching activities are given. He headed for 12 years the department of foundry production at Kharkiv Polytechnic Institute. On the basis of his own research, the scientist and inventor managed to obtain the scientific foundations and practical skills of building original installations for hot processing of metals - machines for horizontal continuous casting of steel and alloys. The results of the scientific activity of the scientist and teacher are given, which include 9 protected candidates and one doctor of sciences, more than 1000 author's certificates and patents, more than 350 articles and theses. The results of the work of O. О. Shatagin made it possible to ensure a significant increase in metal production due to the optimal use of existing resources and the modification of outdated technologies. In 1985, as part of the creative team, he was awarded the Prize of the Council of Ministers of the USSR. Thus, Oleg Oleksandrovich Shatagin was one of the outstanding engineers of his time, an outstanding teacher and scientist who enriched the domestic technical literature with fundamental works on continuous casting. The works of Oleg Shatagin have not lost their significance even today and serve the third generation of specialists in the field of continuous casting.
Scientific Biography of the Prominent Ukrainian Metallurgist Professor O. O. Shatagin (1932-2016)
Keywords: безперервне лиття; Шатагін; УкрНДІМет; Харківський політехнічний інститут; сталь; машина безперервного лиття; бронза; мідь; continuous casting; Shatagin; UkrNDIMet; Kharkiv Polytechnic Institute; steel; continuous casting machine; bronze; copper