К построению компьютерной системы текущего контроля состояния зрения человека - Домнин, Феликс Аркадьевич; Пахманов, Д. П. (НТУ "ХПИ", 2005)
Розглянуто застосування ПК для створення системи, що дозволяє користувачу самостійно контролювати поточний стан свого зору. Показано можливість використання світлових ефектів монітора для впливу на очі й оцінки «утоми» зору, у якості одного з показників прийнята оцінка поточних інтервалів часу. Прийнята методика оцінки, розроблений інструментарій користувача (вікно, меню, команди), організоване накопичення даних.

There were looked using PC for system creation that allow user to control current condition of his eyesight himself. It was showed possibility of using monitor light effects for influence to eyes and for eyesight tiredness estimate, it was accepted current time intervals estimate as one of metrics. Estimate methodic was admitted, User tools (window, menu, instructions) were developed, data collection was organized.
Keywords: работа с компьютером; контроль утомляемости; самоорганизация контроля; датчик световых воздействий