Параметричний метод передачі інформації в системах контролю витрат енергоресурсів - Калінчик, Василь Прокопович; Побігайло, Віталій Анатолійович; Калінчик, Віталій Васильович; Бориченко, Олена Володимирівна; Мейта, Олександр Вячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті розглядається обґрунтування параметричного способу передачі інформації для побудови систем контролю витрат енергоресурсів. Показано, що система обліку енергоресурсів повинна являти собою розподілену багаторівневу систему вимірів, обробки, збереження й передачі даних комерційного обліку й будуватися на принципах відкритості архітектури та розподіленого функціонування. Показано, що організація ієрархічних комплексів для рішення завдань контролю в значній мірі залежить від питань ефективної передачі інформації і, що створення інформаційних мереж є найбільш складним завданням Запропоновано ефективний схемотехнічний метод вирішення цієї задачі, заснований на принципі цифро-аналогового перетворення двійкового числа, що характеризує стан датчиків, у пропорційну йому напругу й відповідний двійковий код. Представлена структурна схема пристрою, що реалізує зазначений принцип. Запропоновано методику розрахунку параметрів пристрою передачі інформації від двопозиційних датчиків і приведено приклад розрахунку параметрів такого пристрою.

The article examines the justification of the parametric method of information transmission for the construction of energy resource consumption control systems. It is shown that the system of accounting for energy resources should be a distributed multi-level system of measurements, processing, storage and transmission of commercial accounting data and should be built on the principles of open architecture and distributed functioning. It is shown that the organization of hierarchical complexes for solving control tasks depends to a large extent on the issues of effective information transmission and that the creation of information networks is the most difficult task. sensors, into a voltage proportional to it and the corresponding binary code. The structural diagram of the device implementing the specified principle is presented. A method of calculating the parameters of the device for transmitting information from two-position sensors is proposed and an example of calculating the parameters of such a device is given.
Parametric method of information transfer in energy resources expenditure control systems
Keywords: облік; енергоресурси; передача інформації; параметричний метод; accounting; energy resources; information transfer; parametric method