Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Технології вбудованого штучного інтелекту" - Подорожняк, Андрій Олексійович; Любченко, Наталія Юріївна; Баленко, Олексій Іванович; Любченко, Олексій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Стрімкий розвиток технологій штучного інтелекту зумовив їх активне впровадження у вбудовані системи, які є основою сучасних кіберфізичних пристроїв, Інтернету речей (IoT), робототехніки, медичних приладів, «розумної» автомобільної та побутової техніки і промислових рішень. Вбудований штучний інтелект (Embedded AI) поєднує алгоритми машинного навчання з обмеженими апаратними ресурсами мікроконтролерів і вбудованих платформ, що вимагає спеціальних підходів до проєктування, оптимізації та розгортання моделей. Метою даних методичних вказівок є формування у здобувачів освіти практичних навичок роботи з технологіями вбудованого штучного інтелекту, починаючи з налаштування онлайн-середовищ і програмних інструментів, закінчуючи розгортанням та тестуванням ШІ-моделей у середовищах емуляції вбудованих систем. Методичні вказівки побудовані у формі лабораторних робіт, що забезпечує поетапне засвоєння матеріалу. У межах лабораторної роботи 1 розглядаються питання налаштування онлайн-середовища, програмного забезпечення та платформ для роботи з вбудованим AI. Лабораторна робота 2 присвячена створенню та навчанню легкої нейронної мережі, адаптованої до використання у вбудованих системах. У лабораторній роботі 3 розглядаються методи оптимізації ШІ-моделей з урахуванням обмежень обчислювальних ресурсів, пам’яті та енергоспоживання. Лабораторна робота 4 зосереджена на розгортанні та тестуванні розробленої моделі в онлайн-емуляторах вбудованих систем. Методичні вказівки орієнтовані на студентів технічних спеціальностей, викладачів, а також фахівців, які цікавляться практичними аспектами впровадження штучного інтелекту у вбудовані пристрої. Матеріали можуть бути використані як у навчальному процесі, так і для самостійного опанування сучасних технологій Embedded AI.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; штучний інтелект; комп'ютерна інженерія; комп'ютерні науки; вбудовані системи