Технологія поверхнево-активних похідних рицинової кислоти - Гаврюшенко, Катерина Олександрівна; Гладкий, Федір Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Загальною метою представленого дослідження є визначення наукового підґрунтя технології поверхнево-активних речовин на основі амінокислот, це є актуальним для України, тому що вітчизняного виробництва таких речовин у нас немає. Практична значущість дослідження полягає в використанні отриманих поверхнево-активних речовин у складі миючих засобів замість солей алкіллсульфатів. Одним з різновидів екологічно безпечних поверхнево-активних речовин, що м’яко діють на шкіру людини є ацил амінокислоти, які утворюються при дії на амінокислоту жирної кислоти. Запропоновано відносно просту в реалізації технологію біосумісних та біорозкладних поверхнево-активних речовин на основі амінокислот із використанням рицинової олії та амінооцтової кислоти як основної сировини. За результатами ІЧ-спектроскопії показано, що отримані ПАР належать до амідів. Визначено їх основні поверхнево-активні властивості – поверхневий натяг та критичну концентрацію міцелоутворення. Отримані ПАР можуть бути використані у складі косметичних та миючих засобів, або самостійно у вигляді водного розчину.

The overall purpose of the presented study is to determine the scientific basis of the technology amino acids based surfactants, this is relevant for Ukraine, because we dont have such production of domestic substances. The practical significance of the study is to use the surfactants obtained in the composition of detergents instead of alkyl sulfate salts. One of the varieties of environmentally friendly surfactants that have a gentle effect on human skin is acyl amino acids, which are obtained by the reaction of amino acids with fatty acids. A relatively simple to implement technology for biocompatible and biodegradable surfactants based on amino acids with the use of castor oil and aminoacetic acid as the main raw material is proposed. The results of IR spectroscopy show that the surfactants obtained are amides. Their basic surface-active properties are defined - surface tension and critical concentration of micelle formation. The obtained surfactants can be used in the composition of cosmetics and detergents, or independently in the form of an aqueous solution.
Technology of surface-active ricinic acid derivatives
Keywords: амоноліз; гліцин; поверхневий натяг; ammonolysis; glycine; surface tension