Розгляд руху безпілотного транспорту за типом літака - Крицький, Дмитро Миколайович; Попов, Олексій Вікторович; Биков, Андрій Миколайович; Бикова, Тетяна Анатоліївна; Яшин, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У сучасному світі час та ефективність виготовлення виробів відіграє дуже важливу роль, тому автоматизація на кожному етапі є надважливою. Для автоматизації проєктування використовуються системи автоматизованого проєктування (САПР) також пропонується підхід дослідження функцій і геометрії, який дозволяє проектувати на основі опису функціональності та геометрії, але, як зазначено в публікації, це дуже добре для прототипування. Розглянуто підхід до класифікації систем автоматизації підтримки життєвого циклу інженерних об'єктів, з запропонованою структурою опису проектованого об'єкта, з використанням потрійного підходу до опису: функціонального, математичного та фізичного. На основі цього підходу описано алгоритм складання функціонального опису життєвого циклу, в основу алгоритму покладено принцип єдності аналізу та синтезу створюваної системи в процесі проектування. Запропоновані рішення розглядаються з використанням традиційної методології Aircraft Shaping на прикладі алгоритму виду літака. Також представлено архітектуру мультиагентної платформи для структурно-параметричного синтезу об'єкта, для зручності використання якої запропоновано використовувати класифікацію задач проектування у вигляді проектного куба. Запропонований підхід дозволяє отримати точний опис проектованого об'єкта та підзадач, необхідних для його створення, що дозволяє скоротити час виконання проекту. У статті не всі рішення можливо автоматизувати на даному етапі технічної розробки, але того, що можливо автоматизувати, достатньо, щоб отримати скорочення термінів реалізації, а також прискорення процесу прототипування, як це показано в розглянутому прикладі. З отриманих даних, бачимо що фактичні дані протягом усього життєвого циклу (ЖЦ) отримують з прискорення на етапах, що пов'язані зі сприйманням вихідних даних. Отримане скорочення термінів на протязі всього життєвого циклу досягає від 10 % до 21 % від запланованого часу.

In today's world, time and efficiency in manufacturing products play a very important role, so automation at every stage is crucial. To automate design, computer-aided design (CAD) systems are used, and a function and geometry research approach is also proposed, which allows designing based on a description of functionality and geometry, but, as noted in the publication, it is very good for prototyping An approach to the classification of automation systems for supporting the life cycle of engineering objects is considered, with a proposed structure for describing the designed object, using a triple approach to description: functional, mathematical and physical. On the basis of this approach, the algorithm for compiling a functional description of the life cycle is described, based on the principle of unity of analysis and synthesis of the system being created in the design process. The proposed solutions are considered using the traditional Aircraft Shaping methodology on the example of the aircraft type algorithm. The architecture of a multiagent platform for structural and parametric synthesis of an object is also presented, for the convenience of which it is proposed to use the classification of design tasks in the form of a design cube. The proposed approach allows obtaining an accurate description of the designed object and the subtasks necessary for its creation, which reduces the project execution time. In this article, not all decisions can be automated at this stage of technical development, but what can be automated is enough to reduce the implementation time and speed up the prototyping process, as shown in the example. From the data obtained, we can see that the actual data throughout the entire life cycle (LC) is obtained from the acceleration at the stages related to the perception of the source data. The resulting reduction in time throughout the life cycle reaches from 10% to 21% of the planned time.
Consideration of unmanned traffic by type of aircraft
Keywords: САПР; інженерне проектування; мультиагентна платформа; прототипування; життєвий цикл; CAD; engineering design; multi-agent platform; prototyping; life cycle