Актуальність впровадження петанку в Україні як засобу фізичної активності та оздоровлення населення - Бугорська, Наталія Владиславівна; Бочкарев, Сергій Володимирович; Бугорська, О. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Розглянуто актуальність впровадження петанку в Україні як сучасного, доступного, інклюзивного та нетравматичного виду спорту. Проаналізовано його потенціал у розвитку масової фізичної культури та реабілітації різних категорій громадян, зокрема ветеранів війни. Розглянуто особливості фізичної діяльності в петанку та його вплив на розвиток координаційних, інтелектуальних та психоемоційних якостей. Визначено основні переваги петанку як засобу фізичної активності, що не потребує значних матеріально-технічних ресурсів і може бути інтегрований у систему фізичного виховання. Обґрунтовано перспективи розвитку петанку в Україні та його значення в умовах сучасних соціально-економічних викликів.
Keywords: петанк; фізична культура; масовий спорт; інклюзія; оздоровлення; координація; рухова активність